3 recepty na zdravý burger

Chcete zdravší spôsob ako podávať hamburger? Čo tak vyrobiť si vlastný a zdravý burger, ktorý ocenia vegetariáni, dokonca aj vegáni a zástancovia zásaditého spôsobu života.
TischleinDeckDich je čisto rastlinná zmes, ktorá vám poskytne uhľohydráty a rastlinné bielkoviny zaisťujúce dlhotrvajúcu sýtosť a rovnomernú dodávku energie - pre optimálny výkon v každodennom živote bez toho, aby ste sa cítili plno.
TischleinDeckDich burger á la "Ázia"
Suroviny Vám vystačia na 7-8 placiek.
Ingrediencie
- 10 polievkových lyžíc (cca 100 g) TischleinDeckDich
- 260 ml vody alebo zeleninového vývaru
- 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
- 4 polievkové lyžice ľanových semien
- 2 polievkové lyžice WurzelKraft
- soľ, korenie
- kari, kurkuma
- olej na smaženie
- rukola alebo iný šalát
- 1 plátok ananásu
- 2 plátky cukety
- celozrnné pečivo
Postup
- Odstráňte kôru z ananásu a nakrájajte ho spoločne s cuketou na plátky.
- Cuketu potrite zmesou bylín, soľou, korením a ľanovým olejom.
- Plátky ananásu a cukety ogrilujte z oboch strán.
- Zalejte TischleinDeckDich, ovsené vločky a ľanové semienko asi 260 ml vriacej vody alebo zeleninového vývaru, dochuťte soľou, korením, karí a kurkumou, zamiešajte a nechajte zakryté najmenej 15 minút.
- Pripravenú zmes vytvarujte na placky, potrite olejom a usmažte na grile/panvici.
- Na tanier navrstvite rukolu, grilovaný ananás, cuketu, placku a na vrch dajte lyžicu pesta. Podávajte s celozrnným pečivom.
- Tip: ½ čajovej lyžičky medu a 1 čajová lyžička čiernej rasce dodajú plackám zvláštnu chuť!
TischleinDeckDich burger á la "Toskánsko"
Suroviny Vám vystačia na 7-8 placiek.
Ingrediencie
- 10 polievkových lyžíc (cca 100 g) TischleinDeckDich
- 260 ml vody alebo zeleninového vývaru
- 2 polievkové lyžice paradajkovej pasty
- 1 polievková lyžica ľanové semienka
- soľ, korenie
- provensálske korenie
- olej na smaženie
- žemľa
- listy šalátu
- paradajky
- plátkový syr
- horčica, kečup
Postup
- TischleinDeckDich spolu s ľanovými semienkami zalejte asi 260 ml vriacej vody alebo zeleninového vývaru.
- Vmiešajte paradajkovou pastu, bylinky, korenie a soľ a nechajte prikryté aspoň 15 minút.
- Pripravenú zmes vytvarujte na placky, potrite olejom a usmažte na grile/panvici.
- Žemľu rozrežte na polovicu. Na spodnú časť navrstvite horčicu alebo kečup, list šalátu, krúžok paradajky, placku, syr a prikryte druhou polovicou žemle.
- Tip: Placky môžete dochutiť Toskánska marinádou.
TischleinDeckDich burger s lososom
Burger nemusí byť vždy len s hovädzím mäsom. Vyskúšajte verziu s lososom a určite si ju zamilujete.
Suroviny Vám vystačia na 6-8 placiek.
Ingrediencie
- 40 g TischleinDeckDich
- 125 ml zeleninového vývaru
- 250 g filiet z lososa (čerstvé alebo mrazené)
- 1 vajce
- 5 polievkových lyžíc ovsených vločiek
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica horčice
- kôpor (podľa chuti)
- soľ, korenie
- olej na smaženie
Na omáčku
- 1/2 čajovej lyžičky chilli vločky
- 1 strúčik cesnaku
- 90 ml sójového mlieka
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 1/2 čajovej lyžičky horčice
- 1/2 čajovej lyžičky ml. papriky
- 150 ml repkového oleja
- soľ, bylinky podľa chuti
Na oblohu
- uvarená cvikľa
- 1/2 uhorky
- 1 avokádo
- 1 veľká cibuľa
- 8 ks listového šalátu
- 8 ks žemľa alebo ciabatta
Postup
- Lososa nechajte rozmraziť a nakrájajte na veľmi malé kúsky.
- TischleinDeckDich zalejte vriacim zeleninovým vývarom, prikryte a nechajte napučať cca 5 minút.
- Zmiešajte TischleinDeckDich s lososom, vajcom, ovsenými vločkami, citrónovou šťavou, horčicou, kôprom, soľou a korením a všetko dobre premiešajte.
- Umyte uhorku, olúpte avokádo a cibuľu a spoločne s červenou repou nakrájajte na plátky. Umyte šalát.
- Na prípravu omáčky zmiešajte chilli vločky, cesnak, citrónovú šťavu, sójové mlieko, horčicu a papriku a všetko rozmixujte ručným mixérom.
- Do zmesi postupne prilievajte olej, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Potom dochuťte bylinkami a bylinkovou soľou.
- Navlhčenými rukami vytvorte mäsové placky s priemerom cca 6-8 cm a hrúbke 1-2 cm.
- Na panvici rozpáľte olej a smažte mäsové placky, kým na oboch stranách nezhnednú.
- Pri otáčaní buďte opatrní, mäsové placky sa ľahko rozpadajú!
- Žemle alebo ciabattu pozdĺžne rozkrojte, krátko opečte v rúre a obe strany potrite tatarkou.
- Potom podľa ľubovôle pridajte šalát, cibuľu, avokádo, červenú repu, uhorku a placku.