3 recepty na zdravý burger

Chcete zdravší spôsob ako podávať hamburger? Čo tak vyrobiť si vlastný a zdravý burger, ktorý ocenia vegetariáni, dokonca aj vegáni a zástancovia zásaditého spôsobu života.

TischleinDeckDich je čisto rastlinná zmes, ktorá vám poskytne uhľohydráty a rastlinné bielkoviny zaisťujúce dlhotrvajúcu sýtosť a rovnomernú dodávku energie - pre optimálny výkon v každodennom živote bez toho, aby ste sa cítili plno.

TischleinDeckDich burger á la "Ázia"

Suroviny Vám vystačia na 7-8 placiek.

Ingrediencie

  • 10 polievkových lyžíc (cca 100 g) TischleinDeckDich
  • 260 ml vody alebo zeleninového vývaru
  • 2 polievkové lyžice ovsených vločiek
  • 4 polievkové lyžice ľanových semien
  • 2 polievkové lyžice WurzelKraft
  • soľ, korenie
  • kari, kurkuma
  • olej na smaženie
  • rukola alebo iný šalát
  • 1 plátok ananásu
  • 2 plátky cukety
  • celozrnné pečivo

Postup

  • Odstráňte kôru z ananásu a nakrájajte ho spoločne s cuketou na plátky.
  • Cuketu potrite zmesou bylín, soľou, korením a ľanovým olejom.
  • Plátky ananásu a cukety ogrilujte z oboch strán.
  • Zalejte TischleinDeckDich, ovsené vločky a ľanové semienko asi 260 ml vriacej vody alebo zeleninového vývaru, dochuťte soľou, korením, karí a kurkumou, zamiešajte a nechajte zakryté najmenej 15 minút.
  • Pripravenú zmes vytvarujte na placky, potrite olejom a usmažte na grile/panvici.
  • Na tanier navrstvite rukolu, grilovaný ananás, cuketu, placku a na vrch dajte lyžicu pesta. Podávajte s celozrnným pečivom.
  • Tip: ½ čajovej lyžičky medu a 1 čajová lyžička čiernej rasce dodajú plackám zvláštnu chuť!

TischleinDeckDich burger á la "Toskánsko"

Suroviny Vám vystačia na 7-8 placiek.

Ingrediencie

  • 10 polievkových lyžíc (cca 100 g) TischleinDeckDich
  • 260 ml vody alebo zeleninového vývaru
  • 2 polievkové lyžice paradajkovej pasty
  • 1 polievková lyžica ľanové semienka
  • soľ, korenie
  • provensálske korenie
  • olej na smaženie
  • žemľa
  • listy šalátu
  • paradajky
  • plátkový syr
  • horčica, kečup

Postup

  • TischleinDeckDich spolu s ľanovými semienkami zalejte asi 260 ml vriacej vody alebo zeleninového vývaru.
  • Vmiešajte paradajkovou pastu, bylinky, korenie a soľ a nechajte prikryté aspoň 15 minút.
  • Pripravenú zmes vytvarujte na placky, potrite olejom a usmažte na grile/panvici.
  • Žemľu rozrežte na polovicu. Na spodnú časť navrstvite horčicu alebo kečup, list šalátu, krúžok paradajky, placku, syr a prikryte druhou polovicou žemle.
  • Tip: Placky môžete dochutiť Toskánska marinádou.

TischleinDeckDich burger s lososom

Burger nemusí byť vždy len s hovädzím mäsom. Vyskúšajte verziu s lososom a určite si ju zamilujete.

Suroviny Vám vystačia na 6-8 placiek.

Ingrediencie

  • 40 g TischleinDeckDich
  • 125 ml zeleninového vývaru
  • 250 g filiet z lososa (čerstvé alebo mrazené)
  • 1 vajce
  • 5 polievkových lyžíc ovsených vločiek
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica horčice
  • kôpor (podľa chuti)
  • soľ, korenie
  • olej na smaženie

Na omáčku

  • 1/2 čajovej lyžičky chilli vločky
  • 1 strúčik cesnaku
  • 90 ml sójového mlieka
  • 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
  • 1/2 čajovej lyžičky horčice
  • 1/2 čajovej lyžičky ml. papriky
  •  150 ml repkového oleja
  • soľ, bylinky podľa chuti

Na oblohu

  • uvarená cvikľa
  • 1/2 uhorky
  • 1 avokádo
  • 1 veľká cibuľa
  • 8 ks listového šalátu
  • 8 ks žemľa alebo ciabatta

Postup

  • Lososa nechajte rozmraziť a nakrájajte na veľmi malé kúsky.
  • TischleinDeckDich zalejte vriacim zeleninovým vývarom, prikryte a nechajte napučať cca 5 minút.
  • Zmiešajte TischleinDeckDich s lososom, vajcom, ovsenými vločkami, citrónovou šťavou, horčicou, kôprom, soľou a korením a všetko dobre premiešajte.
  • Umyte uhorku, olúpte avokádo a cibuľu a spoločne s červenou repou nakrájajte na plátky. Umyte šalát.
  • Na prípravu omáčky zmiešajte chilli vločky, cesnak, citrónovú šťavu, sójové mlieko, horčicu a papriku a všetko rozmixujte ručným mixérom.
  • Do zmesi postupne prilievajte olej, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Potom dochuťte bylinkami a bylinkovou soľou.
  • Navlhčenými rukami vytvorte mäsové placky s priemerom cca 6-8 cm a hrúbke 1-2 cm.
  • Na panvici rozpáľte olej a smažte mäsové placky, kým na oboch stranách nezhnednú.
  • Pri otáčaní buďte opatrní, mäsové placky sa ľahko rozpadajú!
  • Žemle alebo ciabattu pozdĺžne rozkrojte, krátko opečte v rúre a obe strany potrite tatarkou.
  • Potom podľa ľubovôle pridajte šalát, cibuľu, avokádo, červenú repu, uhorku a placku.

Odporúčané produkty1