5 receptov na zdravé dezerty
Naše recepty na dezerty sú síce sladené (buď medom alebo agáve sirupom), ale sú zdravé a navyše obohatené o zásadité zložky.
Sladká bodka s MorgenStund
Dezert je sladkým vrcholom každého jedla. Či už je krémový, ovocný, šťavnatý - každý sa teší na "sladkú bodku" za obedom.
Ingrediencie
- 3 polievkové lyžice (cca 35 g) MorgenStund
- 160 ml mandľové alebo ovsené mlieko
- vanilka alebo škorica
- ovocný kompót
- šľahačka a/alebo zmrzlina
- čerstvé ovocie na ozdobenie
- plátky mandlí alebo hoblinky čokolády
Postup
- MorgenStund vmiešajte metličkou do cca 160-180 ml mandľového alebo ovseného mlieka.
- Za stáleho miešania priveďte k varu, pridajte vanilku alebo škoricu a nechajte povariť na miernom ohni po dobu 1-2 minút.
- Kaša by nemala byť veľmi riedka.
- Asi 3 pol. lyžice MorgenStund striedavo s kompótom plníme do pohárov.
- Vylepšíme šľahačkou, zmrzlinou a čerstvým ovocím.
Zimný pohár s MorgenStund
Dezert v pohári dokonale završuje každé jedlo. MorgenStund, lekvár a veľa ovocia - nechajte sa inšpirovať receptom na lahodne vrstvený dezert.
Množstvo surovín Vám vystačí na 1 porciu.
Ingrediencie
- 3 polievkové lyžice (cca 35 g) MorgenStund
- 160 ml voda alebo ovsené mlieko
- 2 polievkové lyžice mandľové lupienky
- 1 polievková lyžica nasekané lieskové oriešky
- 1 polievková lyžica sušené datle
- 2 čajové lyžičky slivkový lekvár
- 1/2 jablka
- 1/2 pomaranča
- škorica
- WurzelKraft
Postup
- MorgenStund s ovseným mliekom alebo vodou privedieme k varu a varíme pri nízkej teplote 1-2 minúty.
- Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
- Mandľové lupienky krátko orestujeme na panvici.
- Jablko, pomaranč a datle nakrájame na malé kúsky a premiešame s orechmi, mandľami a škoricou.
- Prísady sú vrstvené nasledujúcim spôsobom: 1 čajová lyžička lekváru, polovica MorgenStund, opäť 1 čajová lyžička lekváru a druhá polovica MorgenStund. Na vrchu je zmes ovocia-mandle-orechy a zdobená škoricou a WurzelKraftom.
Čučoriedkové mafiny s MorgenStund
MorgenStund mafiny sú nie len zdravé, ale aj ideálne dopĺňajú energiu deťom v škole či na výlete.
Suroviny Vám vystačia na 12 mafín.
Ingrediencie
- 100 g suchej zmesi MorgenStund
- 180 g celozrnnej múky
- 200 g čučoriedok (čerstvé alebo mrazené)
- 1 zrelý banán
- 150 g masla
- 3 polievkové lyžice agáve sirup
- 2 ks vajce
- 100 ml ovsený nápoj
- 1 ks celá vanilka
- 1/2 balíčka prášku do pečiva
- 12 ks vlašské orechy
Postup
- Pripravíme si 12 papierových košíčkov na mafiny.
- Predhrejeme si rúru.
- Banán roztlačíme v hlbokej miske vidličkou.
- Všetky ingrediencie okrem čučoriedok vložíme do misky k banánu a rozmixujeme na cesto.
- Podľa konzistencie môžete pridať trochu viac múky.
- Potom pridáme čučoriedky.
- Cesto rozdelíme lyžicou do foriem a vrch ozdobíme orechom.
- Pečieme 20-25 minút na 160 °C.
Čokoládovo-čerešňový krém s WurzelKraftom
Kombinácia čerešní, ľahkého krému, chrumkavých pražených mandlí a WurzelKraftu dokonale harmonizuje. Nezáleží na tom, v akom ročnom období. Chutí božsky!
Suroviny Vám vystačia na 4 porcie.
Ingrediencie
- 500 g tvarohu
- 2 čajové lyžičky kakaa
- 4 čajové lyžičky agáve sirup
- 100 ml šľahačka
- 1 ks vanilkový cukor
- 250 ml (1 pohár) čerešňový džem
Na posýpku
- lúpaných mandlí
- 20 g trstinový cukor
- 4 čajové lyžičky horkej strúhanej čokolády
- 2 čajové lyžičky WurzelKraftu
Postup
- Tvaroh so smotanou vložíme do misky a zamiešame.
- Primiešame kakaový prášok, agáve sirup a vanilkový cukor, naservírujeme na tanieriky a na vrch dáme džem.
- Mandle si nasekáme.
- Na panvici si skaramelizujeme cukor pri strednej teplote.
- Potom pridáme mandle a necháme vychladnúť.
- Na záver dezert posypeme mandľami, WurzelKraftom a strúhanou čokoládou.
- Dezert môžeme skladovať i podávať v pohári.
Perníkové sušienky s MorgenStund
Vianočné perníkové sušienky si môžete pripraviť počas celého roka a nie len počas vianoc. Sú sladkou a hlavne zdravou odmenou pre všetky deti. MorgenStund Kaša je bezlepková zásaditá kaša, s obsahom pohánky, pšena, amarantu a ovocia. Kúpiť si môžete 500g alebo 2000g balenie.
Ingrediencie
- 300 g celozrnnej špaldovej múky
- 200 g sirup z cukrovej repy
- 150 g MorgenStund kaše
- 125 g mäkké maslo
- 100 g trstinový cukor
- 100 g mleté mandle
- 2 čajové lyžičky perníkové korenie
- 1 čajová lyžička kypriaci prášok
- 1 ks vajce
- štipka soli
- poleva na zdobenie
- potravinárske farbivo
Postup
- Miešajte cukor, maslo, perníkové korenie a štipku soli až do spenenia.
- Keď sa vám vytvorí pena pridajte vajíčko a repný sirup a všetko spolu rozšľahajte.
- Potom pridajte MorgenStund, mleté mandle, celozrnnú špaldovú múku a prášok do pečiva. Všetko spracujte na homogénne cesto.
- Hotové cesto zabaľte do včelieho vosku alebo potravinovej fólie a nechajte odpočívať v chladničke najmenej 1 hodinu.
- Po odležaní cesto rozvaľkajte a vykrajujte formičkami sušienky.
- Plech na pečenie vystelte papierom na pečenie a cesto pečte pri 170 °C asi 8 - 9 minút.
- Perníky nechajte vychladnúť a až potom ich môžete zdobiť.