6 receptov na zdravé prílohy

Príloha v podobe zeleniny, šalátov či pesta znamená, že z nej získate vitamíny, minerály a ďalšie dôležité živiny, ktoré pravdepodobne nezískate z hlavného jedla.

Tieto recepty vám poskytnú niekoľko zdravých a chutných nápadov.

Ovocno-zeleninový šalát s TischleinDeckDich

Šaláty je ideálne konzumovať najmä v horúcich letných mesiacoch, pretože sú ľahké a nezapĺňajú príliš tráviaci systém. V kombinácii s TischleinDeckDichom tak tiež získate kvalitné uhľohydráty aj rastlinné bielkoviny.

Ingrediencie

  • 8 polievkových lyžíc (cca 80 g) TischleinDeckDich
  • 270 ml vody alebo zeleninového vývaru
  • 50 g kešu orechov
  • 100 g mladé hráškové lusky
  • 150 g cherry paradajky
  • 1/2 ks (cca 150 g) mango alebo broskyňa
  • 70 g varený cícer
  • 4 čajové lyžičky olivový olej
  • sójová omáčka alebo balsamicový ocot
  • soľ, korenie, kari

Postup

  • TischleinDeckDich zalejte vriacou vodou alebo zeleninovým vývarom, premiešajte a nechajte 5 minút napučať.
  • Po ochladení zmes zmiešajte s tromi čajovými lyžičkami olivového oleja.
  • Kešu rozkrojte na menšie kúsky, posypte kari korením a smažte na lyžičke oleja na panvici po dobu asi 2 minút.
  • Cícer zalejte vriacou vodou, sceďte a nechajte vychladnúť.
  • Cherry paradajky nakrájajte na polovice a mango na 2 cm hrubé kúsky.
  • Zmiešajte všetky ingrediencie, s výnimkou manga, ochuťte sójovou omáčkou alebo balsamicovým octom, pridajte kari, bylinky, soľ a korenie.
  • Nakoniec pridajte kúsky manga.
  • Tip: šalát sa tiež hodí ku kuracím prsiam na kari omáčke.

Mrkvový šalát s kari-zázvorovým dresingom a TischleinDeckDich

Tento TischleinDeckDich mrkvový šalát získava vďaka zázvoru a kari ázijskú príchuť.

Ingrediencie

  • 5 polievkových lyžíc (cca 50 g) TischleinDeckDich
  • 200 ml zeleninový vývar
  • 125 g mrkva
  • 50 g jablko
  • 1/2 strúčika cesnaku
  • 1 cm čerstvý zázvor
  • 70 g biely alebo sójový jogurt
  • 1/2 čajovej lyžičky agáve sirup
  • 1 čajová lyžička citrónová šťava
  • 25 g kešu orechov
  • soľ, kari

Postup

  • TischleinDeckDich zalejte zeleninovým vývarom a premiešajte. Duste pri nízkej teplote 4-5 minút. Občas premiešajte.
  • Mrkvu nastrúhajte najemno.
  • Umyte jablko a nakrájajte na malé kúsky.
  • Cesnak a zázvor ošúpte a nastrúhajte pomocou jemného strúhadla do jogurtu.
  • Ochuťte soľou, kari, agáve sirupom a citrónovou šťavou.
  • Kešu oriešky nasekajte a orestujte dozlata na panvici na miernom ohni.
  • Vrstvite: polovicu TischleinDeckDich, mrkva, druhú polovicu TischleinDeckDich, jablko, jogurtový dresing, a nakoniec pečené kešu orechy.

Restovaná zelenina s hummusom a WurzeKraftom

Výber zeleniny v tomto recepte je čisto len na Vás. Dôležité je však vždy po jej vychladnutí posypať ju WurzelKraftom, aby ste docielili výsledný efekt.

Suroviny Vám vystačia pre dve osoby.

Ingrediencie

  • 10 ks rôzne druhy zeleniny (podľa sezóny)
  • olivový alebo avokádový olej
  • sezam
  • soľ, korenie, rozmarín, tymián
  • 3 čajové lyžičky WurzelKraftu

Na hummus

  • 125 g uvarený cícer
  • 2 ks strúčik cesnaku
  • 3 polievkové lyžice limetková alebo citrónová šťava
  • 1 polievková lyžica olivový olej
  • 35 g sezam
  • rasca, sladká paprika, soľ, korenie

Postup

  • Predhrejte si rúru na 180 °C.
  • Umiestnite rôzne druhy zeleniny (v závislosti na ročnom období) na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte na strednej teplote po dobu 20-30 minút.
  • Môžete napríklad nakrájať mrkvu a cuketu na tenké plátky. Na jeseň je vhodná tekvica Hokkaido, v lete zase pór či baklažán.
  • Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom, ochuťte soľou a posypte sezamom a bylinkami.
  • Cícer vložte do sita a umyte.
  • Cesnak rozmixujte s cícerom, limetkovou šťavou, olivovým olejom, sezamom, korením a v prípade potreby 1-2 lyžicami vody.
  • Dip môžete skladovať v uzavretej nádobe 2-3 dni v chladničke.
  • Zeleninu naservírujte, nechajte mierne vychladnúť a posypte WurzelKraftom.

Knäckebrot z TischleinDeckDich

Tento jednoduchý, zdravý a chrumkavý TischleinDeckDich knäckebrot je skvelý ako príloha, desiata na cesty, výlety i pre deti do školy.

Suroviny Vám vystačia na jeden plech.

Ingrediencie

  • 150 g TischleinDeckDich
  • 480 ml voda alebo zeleninový vývar
  • 3 čajové lyžičky červené alebo zelené pesto
  • 1 malý pohárik sušené paradajky
  • 2 polievkové lyžice tekvicové semienka
  • 2 polievkové lyžice píniové semienka
  • 1/2 čajovej lyžičky soľ

Postup

  • TischleinDeckDich dajte do misky a zalejte 480 ml vriacej vody, zamiešajte a nechajte 5 minút napučať. Potom ochuťte soľou a pestom.
  • Zlejte naložené sušené paradajky, nakrájajte ich na kúsky a premiešajte s TischleinDeckDich.
  • Vyložte plech papierom na pečenie a rozprestrite TischleinDeckDich v čo možno najtenšej vrstve (cca 3 mm).
  • Pokiaľ vám z TischleinDeckDich niečo zostane, rozprestrite hmotu na druhý plech alebo jednoducho zjedzte.
  • Hmotu posypte tekvicovými a píniovými semienkami a dobre pritlačte.
  • Rúru si predhrejte na 180 °C (najlepšie na program teplovzdušného pečenie) a pečte približne 20 minút na prostrednej pozícii roštu.
  • Potom vyberte plech z rúry, ale rúru ešte nevypínajte.
  • Rozkrájajte placku cesta ostrým nožom na ľubovoľne veľké prúžky a pečte knäckebrot ešte ďalších 40 minút.
  • Knäckebrot nechajte vychladnúť a vychutnajte si ho s chutným bylinkovým tvarohom alebo s iným dipom.

Pesto s petržlenovou vňaťou, vlašskými orechmi a WurzelKraftom

Zelené a čerstvé - domáce pesto je vždy veľmi chutná vec pre všetkých domácich majstrov a jedákov. Už ste niekedy vyskúšali variant s petržlenom a vlašskými orechmi? Ešte nie? Potom máme pre Vás skvelý recept na lahodné pesto s petržlenovou vňaťou a WurzelKraftom, ktoré obsahuje veľa dôležitých vitamínov, minerálov a zdravých tukov.

Ingrediencie

  • 90 g čerstvá petržlenová vňať
  • 50 g strúhaný parmezán
  • 100 g vlašské orechy
  • 2 ks strúčik cesnaku
  • 250 g olivový olej
  • 12 čajových lyžičiek WurzelKraft
  • soľ, korenie

Postup

  • Všetky ingrediencie zmiešajte v mixéri, kým nezískate hladkú pastu.
  • Olej je najlepšie pridávať postupne.
  • Nakoniec dochuťte soľou a korením.

Paprikovo-orechová pomazánka s WurzelKraftom

Pomazánka obsahuje vďaka vlašským orechom omega-3 mastné kyseliny a keď si ju posypete WurzelKraftom, doplníte si aj minerálne a stopové prvky.

Suroviny Vám vystačia na cca 250 ml pomazánky.

Ingrediencie

  • 1 ks červená alebo oranžová veľká paprika
  • 90 g vlašské orechy
  • 30 g sezam
  • 1 polievková lyžica paradajková pasta
  • 2 čajové lyžičky WurzelKraft
  • rastlinný olej
  • soľ, korenie, mletá paprika

Postup

  • Papriku umyte a zbavte jadierok.
  • Vložte do rúry na olejom vymastený plech (funkcia gril) a pečte do mäkka, aby sa dala paprika ľahko olúpať.
  • Potom papriku rozmixujte s ostatnými ingredienciami.
  • Natrite na chlieb a posypte WurzelKraftom.

Odporúčané produkty6