6 receptov na zdravé prílohy
Príloha v podobe zeleniny, šalátov či pesta znamená, že z nej získate vitamíny, minerály a ďalšie dôležité živiny, ktoré pravdepodobne nezískate z hlavného jedla.
Tieto recepty vám poskytnú niekoľko zdravých a chutných nápadov.
Ovocno-zeleninový šalát s TischleinDeckDich
Šaláty je ideálne konzumovať najmä v horúcich letných mesiacoch, pretože sú ľahké a nezapĺňajú príliš tráviaci systém. V kombinácii s TischleinDeckDichom tak tiež získate kvalitné uhľohydráty aj rastlinné bielkoviny.
Ingrediencie
- 8 polievkových lyžíc (cca 80 g) TischleinDeckDich
- 270 ml vody alebo zeleninového vývaru
- 50 g kešu orechov
- 100 g mladé hráškové lusky
- 150 g cherry paradajky
- 1/2 ks (cca 150 g) mango alebo broskyňa
- 70 g varený cícer
- 4 čajové lyžičky olivový olej
- sójová omáčka alebo balsamicový ocot
- soľ, korenie, kari
Postup
- TischleinDeckDich zalejte vriacou vodou alebo zeleninovým vývarom, premiešajte a nechajte 5 minút napučať.
- Po ochladení zmes zmiešajte s tromi čajovými lyžičkami olivového oleja.
- Kešu rozkrojte na menšie kúsky, posypte kari korením a smažte na lyžičke oleja na panvici po dobu asi 2 minút.
- Cícer zalejte vriacou vodou, sceďte a nechajte vychladnúť.
- Cherry paradajky nakrájajte na polovice a mango na 2 cm hrubé kúsky.
- Zmiešajte všetky ingrediencie, s výnimkou manga, ochuťte sójovou omáčkou alebo balsamicovým octom, pridajte kari, bylinky, soľ a korenie.
-
Nakoniec pridajte kúsky manga.
- Tip: šalát sa tiež hodí ku kuracím prsiam na kari omáčke.
Mrkvový šalát s kari-zázvorovým dresingom a TischleinDeckDich
Tento TischleinDeckDich mrkvový šalát získava vďaka zázvoru a kari ázijskú príchuť.
Ingrediencie
- 5 polievkových lyžíc (cca 50 g) TischleinDeckDich
- 200 ml zeleninový vývar
- 125 g mrkva
- 50 g jablko
- 1/2 strúčika cesnaku
- 1 cm čerstvý zázvor
- 70 g biely alebo sójový jogurt
- 1/2 čajovej lyžičky agáve sirup
- 1 čajová lyžička citrónová šťava
- 25 g kešu orechov
- soľ, kari
Postup
- TischleinDeckDich zalejte zeleninovým vývarom a premiešajte. Duste pri nízkej teplote 4-5 minút. Občas premiešajte.
- Mrkvu nastrúhajte najemno.
- Umyte jablko a nakrájajte na malé kúsky.
- Cesnak a zázvor ošúpte a nastrúhajte pomocou jemného strúhadla do jogurtu.
- Ochuťte soľou, kari, agáve sirupom a citrónovou šťavou.
- Kešu oriešky nasekajte a orestujte dozlata na panvici na miernom ohni.
- Vrstvite: polovicu TischleinDeckDich, mrkva, druhú polovicu TischleinDeckDich, jablko, jogurtový dresing, a nakoniec pečené kešu orechy.
Restovaná zelenina s hummusom a WurzeKraftom
Výber zeleniny v tomto recepte je čisto len na Vás. Dôležité je však vždy po jej vychladnutí posypať ju WurzelKraftom, aby ste docielili výsledný efekt.
Suroviny Vám vystačia pre dve osoby.
Ingrediencie
- 10 ks rôzne druhy zeleniny (podľa sezóny)
- olivový alebo avokádový olej
- sezam
- soľ, korenie, rozmarín, tymián
- 3 čajové lyžičky WurzelKraftu
Na hummus
- 125 g uvarený cícer
- 2 ks strúčik cesnaku
- 3 polievkové lyžice limetková alebo citrónová šťava
- 1 polievková lyžica olivový olej
- 35 g sezam
- rasca, sladká paprika, soľ, korenie
Postup
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Umiestnite rôzne druhy zeleniny (v závislosti na ročnom období) na plech pokrytý papierom na pečenie a pečte na strednej teplote po dobu 20-30 minút.
- Môžete napríklad nakrájať mrkvu a cuketu na tenké plátky. Na jeseň je vhodná tekvica Hokkaido, v lete zase pór či baklažán.
- Zeleninu pokvapkajte olivovým olejom, ochuťte soľou a posypte sezamom a bylinkami.
- Cícer vložte do sita a umyte.
- Cesnak rozmixujte s cícerom, limetkovou šťavou, olivovým olejom, sezamom, korením a v prípade potreby 1-2 lyžicami vody.
- Dip môžete skladovať v uzavretej nádobe 2-3 dni v chladničke.
- Zeleninu naservírujte, nechajte mierne vychladnúť a posypte WurzelKraftom.
Knäckebrot z TischleinDeckDich
Tento jednoduchý, zdravý a chrumkavý TischleinDeckDich knäckebrot je skvelý ako príloha, desiata na cesty, výlety i pre deti do školy.
Suroviny Vám vystačia na jeden plech.
Ingrediencie
- 150 g TischleinDeckDich
- 480 ml voda alebo zeleninový vývar
- 3 čajové lyžičky červené alebo zelené pesto
- 1 malý pohárik sušené paradajky
- 2 polievkové lyžice tekvicové semienka
- 2 polievkové lyžice píniové semienka
- 1/2 čajovej lyžičky soľ
Postup
- TischleinDeckDich dajte do misky a zalejte 480 ml vriacej vody, zamiešajte a nechajte 5 minút napučať. Potom ochuťte soľou a pestom.
- Zlejte naložené sušené paradajky, nakrájajte ich na kúsky a premiešajte s TischleinDeckDich.
- Vyložte plech papierom na pečenie a rozprestrite TischleinDeckDich v čo možno najtenšej vrstve (cca 3 mm).
- Pokiaľ vám z TischleinDeckDich niečo zostane, rozprestrite hmotu na druhý plech alebo jednoducho zjedzte.
- Hmotu posypte tekvicovými a píniovými semienkami a dobre pritlačte.
- Rúru si predhrejte na 180 °C (najlepšie na program teplovzdušného pečenie) a pečte približne 20 minút na prostrednej pozícii roštu.
- Potom vyberte plech z rúry, ale rúru ešte nevypínajte.
- Rozkrájajte placku cesta ostrým nožom na ľubovoľne veľké prúžky a pečte knäckebrot ešte ďalších 40 minút.
- Knäckebrot nechajte vychladnúť a vychutnajte si ho s chutným bylinkovým tvarohom alebo s iným dipom.
Pesto s petržlenovou vňaťou, vlašskými orechmi a WurzelKraftom
Zelené a čerstvé - domáce pesto je vždy veľmi chutná vec pre všetkých domácich majstrov a jedákov. Už ste niekedy vyskúšali variant s petržlenom a vlašskými orechmi? Ešte nie? Potom máme pre Vás skvelý recept na lahodné pesto s petržlenovou vňaťou a WurzelKraftom, ktoré obsahuje veľa dôležitých vitamínov, minerálov a zdravých tukov.
Ingrediencie
- 90 g čerstvá petržlenová vňať
- 50 g strúhaný parmezán
- 100 g vlašské orechy
- 2 ks strúčik cesnaku
- 250 g olivový olej
- 12 čajových lyžičiek WurzelKraft
- soľ, korenie
Postup
- Všetky ingrediencie zmiešajte v mixéri, kým nezískate hladkú pastu.
- Olej je najlepšie pridávať postupne.
- Nakoniec dochuťte soľou a korením.
Paprikovo-orechová pomazánka s WurzelKraftom
Pomazánka obsahuje vďaka vlašským orechom omega-3 mastné kyseliny a keď si ju posypete WurzelKraftom, doplníte si aj minerálne a stopové prvky.
Suroviny Vám vystačia na cca 250 ml pomazánky.
Ingrediencie
- 1 ks červená alebo oranžová veľká paprika
- 90 g vlašské orechy
- 30 g sezam
- 1 polievková lyžica paradajková pasta
- 2 čajové lyžičky WurzelKraft
- rastlinný olej
- soľ, korenie, mletá paprika
Postup
- Papriku umyte a zbavte jadierok.
- Vložte do rúry na olejom vymastený plech (funkcia gril) a pečte do mäkka, aby sa dala paprika ľahko olúpať.
- Potom papriku rozmixujte s ostatnými ingredienciami.
- Natrite na chlieb a posypte WurzelKraftom.