8 receptov na zdravé obedy/večere

Dobré nápady na zdravý obed sú ako zlato. Uprostred rušného pracovného dňa je obed najdlhšou prestávkou, ktorú si doprajeme. Je čas na reset, relaxáciu a opätovné nabitie energie pri riešení úloh, ktoré pred nami stoja. Skvelé recepty na zdravý obed sú tie, ktoré si môžete pripraviť vopred, a ktoré vás budú udržiavať sýtych a sústredených počas celého popoludnia.

Batáty so šošovicou a feta syrom posypané WurzelKraftom

Suroviny Vám vystačia na 2 až 3 porcie.

Ingrediencie

  • 150 g šošovice
  • 150 g cherry paradajok
  • 150 g ovčieho syra
  • 1 balíček údeného tofu
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • 1 veľký batát (alebo malá tekvica Hokaido)
  • 1 červená cibuľa
  • 8 polievkových lyžíc šalviových listov
  • 2 polievkové lyžice olivového oleja
  • 2 polievkové lyžice balsamica
  • 2 polievkové lyžice octu
  • 1 čajová lyžička kokosového tuku
  • 2 čajové lyžičky WurzelKraftu
  • petržlenová vňať

Postup

  • Šošovicu vložte do vriacej vody a varte 30 minút. Sceďte a nechajte odležať.
  • Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno.
  • Sladké zemiaky (prípadne tekvicu) ošúpte a nakrájajte na kocky.
  • V panvici rozohrejte 2 lyžice oleja a smažte cibuľu, šalviové lístky a sladké zemiaky.
  • Zalejte zeleninovým vývarom a varte asi 20 minút. Pridajte ocot a ochuťte soľou a korením.
  • Cherry paradajky umyte, nakrájajte na polovice a vložte na 10 minút do panvice.
  • Nakrájajte ovčí syr, pridajte a nechajte roztopiť.
  • Nakoniec pridajte šošovicu a posypte petržlenovou vňaťou.
  • Na malej panvici zohrejte kokosový tuk a osmažte nakrájané údené tofu.
  • Všetko naservírujte a po ochladení posypte WurzelKraftom.

Jablčný nákyp s MorgenStund

Suroviny Vám vystačia pre 2-3 porcie.

Ingrediencie

  • 100 g MorgenStund
  • 180 ml ovseného mlieka
  • 180 ml vody
  • 2 veľké jablká
  • 6 sušených marhúľ (cca 50 g)
  • 3 polievkové lyžice mletých lieskových orieškov
  • 2 vajcia
  • škorica alebo vanilka
  • trocha citrónovej šťavy
  • tuk na vymazanie formy

Postup

  • MorgenStund povaríme 1-2 minúty s ovseným mliekom, vodou, škoricou a vanilkou.
  • Dáme preč z platne a necháme vychladnúť.
  • Jablká a marhule umyjeme, zbavíme jadier a nakrájame nadrobno.
  • Všetko dáme do misy a zmiešame s lieskovými orieškami a citrónovou šťavou.
  • Vajcia rozdelíme a žĺtok zmiešame s chladnou MorgenStund.
  • Z bielka vyšľaháme tuhý sneh a pridáme k zmesi.
  • Zapekaciu formu vymažeme tukom.
  • Vrstvenie: do formy dáme polovicu MorgenStund, na to polovicu jablkovej zmesi, potom opäť MorgenStund a na vrch rozmiestnime nakrájané jablká.
  • Pečieme na 180 °C 30-40 minút do zlatista.

Stredomorský špenátový nákyp s TischleinDeckDich

Suroviny Vám vystačia pre 2 osoby.

Ingrediencie

  • 8 polievkových lyžíc (cca 80 g) TischleinDeckDich
  • 270 ml vody alebo zeleninového vývaru
  • 3 čajové lyžičky červeného pesta
  • 250 g listového špenátu (čerstvý alebo mrazený)
  • 3 polievkové lyžice píniových jadierok (alebo iné semienka)
  • 2 čajové lyžičky olivového oleja
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 400 g krájaných paradajok
  • 7 sušených paradajok
  • 100 g ovčieho syra
  • soľ, korenie, tymián, bazalka, rozmarín

Postup

  • TischleinDeckDich prelejeme cca 270 ml vriacej vody/vývaru, zamiešame a necháme 5 minút odstáť.
  • Vychladnutú zmes vylepšíme červeným pestom a plníme do tukom vymastenej zapekacej formy v 4-5 cm vrstve.
  • Čerstvý liistový špenát si umyjeme, mrazený si rozmrazíme v hrnci na miernej teplote a prebytočnú vodu zlejeme. Píniové jadierka orestujeme krátko na panvici.
  • Olej rozohrejeme na panvici, na malé kúsky nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak podusíme a pridáme krájané paradajky.
  • Ďalej pridáme 2 lyžičky tymiánu, bazalky a 1 lyžičku rozmarínu.
  • Dochutíme soľou a korením. Potom zmiešame špenát, jadierka a nakrájané sušené paradajky a pridáme do formy na TischleinDeckDich.
  • Ovčí syr nakrájame na kúsky a poukladáme na nákyp.
  • Pečieme pri 220 °C cca 15 minút.
  • Tip: odporúčame servírovať so šalátom zo zeleného šalátu s uhorkou, paradajkami, mrkvou, bylinkami a ľahkou octovoolejovou zálievkou.

Vyprážané placky s TischleinDeckDich

Suroviny Vám vystačia na 10 placiek.

Ingrediencie

  • 10 polievkových lyžíc (cca 100 g) TischleinDeckDich 
  • 260 ml vody alebo zeleninového vývaru
  • 1 vajce
  • 2 polievkové lyžice jemných ovsených vločiek
  • soľ, korenie
  • rastlinný tuk

Postup

  • TischleinDeckDich prelejeme cca 260 ml vriacej vody alebo vývaru, zamiešame a necháme vychladnúť.
  • Potom k zmesi pridáme vajce a ovsené vločky *, dobre premiešame a silne dochutíme soľou a korením.
  • Rastlinný tuk rozohrejeme na panvici.
  • Z hmoty urobíme malé placky, ktoré z oboch strán do zlatista opečieme.
  • * Variant bez vajca a ovsených vločiek: namiesto nich pridáme 2-3 lyžičky rastlinnej nátierky, kukuričnú alebo cícerová múku.

Plnená cuketa s TischleinDeckDich

Suroviny Vám vystačia pre 2 osoby.

Ingrediencie

  • 10 polievkových lyžíc (cca 100 g) TischleinDeckDich
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 2 veľké cukety
  • 1 cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička rastlinného tuku
  • 1 paprika
  • 200 g šampiňónov
  • 2 nastrúhané mrkvy
  • 2 čajové lyžičky čerstvého syra
  • soľ, korenie
  • podľa chuti nastrúhaný parmezán 

Postup

  • TischleinDeckDich prelejeme cca 340 ml vriaceho zeleninového vývaru, zamiešame a necháme odstáť.
  • Cukety umyjeme, pozdĺžne rozpolíme a vydlabeme.
  • Vydlabanú časť nakrájame na menšie kúsky.
  • Cibuľu ošúpeme, nakrájame najemno a orestujeme spoločne s roztlačeným cesnakom v panvici na oleji.
  • Papriku a šampiňóny umyjeme, nakrájame nadrobno a spolu s nastrúhanou mrkvou a vydlabanou časťou cukety pridáme na panvicu.
  • Zeleninovú zmes zmiešame s TischleinDeckDich. Pridáme čerstvý syr. Dochutíme soľou a korením.
  • Polovičky cukiet dáme na plech a naplníme zmesou. Ozdobíme parmezánom.
  • Zvyšok náplne dáme do formy a podlejeme zvyškom zeleninového vývaru.
  • Všetko pečieme v rúre pri 180 °C cca 30 minút.
  • Ďalšie varianty náplní:
    • s cibuľou, čiernymi olivami, s nakrájanými paradajkami, vegetariánsku nátierkou (paradajkovou alebo pestom), trochou smotany, bylinkami a parmezánom
    • s jarnou cibuľkou, cesnakom, vlašskými orechmi, kyslou smotanou, bazalkou a ovčím syrom.

Ohnivý guľáš s paradajkami a šošovicou s TischleinDeckDich

Guľáš je ideálny najmä v zimnom období, keď je nedostatok čerstvého regionálneho ovocia a zeleniny, mali by ste venovať osobitnú pozornosť strave bohatej na vitamíny a minerály. TischleinDeckDich do neho primiešaný Vám poskytne všetko potrebné.

Suroviny Vám vystačia pre 2 osoby.

Ingrediencie

  • 10 polievkových lyžíc (cca 100 g) TischleinDeckDich
  • 340 ml vody
  • 80 g cibule
  • 10 g čerstvého zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 80 g červenej šošovice
  • 1 čajová lyžička kokosového tuku
  • 1 polievková lyžica paradajkového pyré
  • 2 čajové lyžičky červenej thajskej pasty
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 400 g krájaných paradajok
  • 2 čajové lyžičky kyslej alebo sójovej smotany
  • koriander alebo petržlenová vňať
  • soľ, korenie

Postup

  • TischleinDeckDich dáme do misy a prelejeme cca 340 ml vriacej vody, zamiešame a necháme 5 minút prikryté odstáť.
  • Cibuľu, zázvor a cesnak ošúpeme a nakrájame najemno.
  • Šošovicu prepláchneme v sitku.
  • V hrnci na rozohriatom tuku podusíme cibuľu, cesnak a zázvor.
  • Paradajkové pyré a thajskú pastu na tomto základe krátko osmažíme.
  • Teraz pridáme červenú šošovicu, tiež krátko osmažíme a podlejeme zeleninovým vývarom.
  • Pridáme kúsky paradajok a varíme ďalších 10-15 minút.
  • Ochutíme soľou, korením a krátko pred podávaním pridáme najemno nasekaný koriander a kyslú smotanu.
  • Pridáme TischleinDeckDich, zamiešame a servírujeme.

Baklažánový sendvič s TischleinDeckDich

Suroviny Vám vystačia na 4 sendviče.

Ingrediencie

  • 4 polievkové lyžice TischleinDeckDich
  • 135 ml vody alebo zeleninového vývaru
  • 3 čajové lyžičky červeného pesta
  • 50 g ovčieho syra
  • 5 ks (cca 60 g) sušených paradajok
  • 7 zelených olív
  • 260 g (cca 8 plátkov) baklažánu
  • 6 polievkových lyžíc olivového alebo avokádového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, korenie, bazalka

Postup

  • TischleinDeckDich prelejeme cca 135 ml vriacej vody alebo vývaru, zamiešame a necháme 5 minút odstáť.
  • Vychladnutú zmes ochutíme pestom a soľou.
  • Ovčí syr roztlačíme vidličkou a dohromady s nakrájanými sušenými paradajkami, olivami a bylinkami vmiešame do vychladnutej TischleinDeckDich zmesi. Zmes by nemala byť tekutá.
  • Baklažán umyjeme, pozdĺžne nakrájame na plátky a posolíme soľou.
  • Vypotenú vodu odstránime kuchynskými utierkami.
  • V hrnčeku zmiešame 4-5 lyžičiek oleja, roztlačený cesnak, bazalku, čierne korenie a soľ.
  • Plátky baklažánov z jednej strany potrieme olejovou zmesou.
  • Zmes z TischleinDeckDich dáme na jeden plátok baklažánu. Druhým plátkom prekryjeme a pritlačíme.
  • Potom natrieme olejom druhú stranu baklažánu.
  • 1 lyžičku oleja rozohrejeme na panvici a na tom orestujeme sendvič z oboch strán dohneda.
  • Grilovanie: Baklažánový sendvič neplníme TischleinDeckDich zmesou až k vonkajšiemu okraju. Grilujeme 10-15 minút z oboch strán.

Zemiakové placky TischleinDeckDich s WurzelKraft dipom

Suroviny Vám vystačia na cca 10 placiek.

Ingrediencie

  • 600 g zemiakov
  • 2 šalotky
  • 3 polievkové lyžice TischleinDeckDich
  • 2 polievkové lyžice strúhanky
  • 2 polievkové lyžice múky (ľubovoľnej)
  • soľ, korenie
  • olej na smaženie

Na dip

  • 200 g jogurtu
  • 3 polievkové lyžice WurzelKraftu
  • 1 čajová lyžička agávového sirupu

Postup

  • Olúpte zemiaky, nastrúhajte a vytlačte z nich prebytočnú vodu.
  • Do zmesi pridajte nasekanú šalotku, zvyšné suroviny a dobre premiešajte.
  • Nechajte asi 5 minút odpočinúť.
  • Medzitým si zmiešajte všetky suroviny na dip a nechajte ho v chladničke asi 15 minút.
  • Do panvice nalejte dostatočné množstvo oleja a nechajte rozpáliť.
  • Rukami tvarujte zmes na malé placky, prebytočnú vodu vytlačte.
  • Na placky vám postačia asi 2 polievkové lyžice zmesi, aby sa príliš nezväčšili.
  • Vložte placky do oleja a smažte, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
  • Podávajte s dipom.

Odporúčané produkty8