8 receptov na zdravé obedy/večere

Dobré nápady na zdravý obed sú ako zlato. Uprostred rušného pracovného dňa je obed najdlhšou prestávkou, ktorú si doprajeme. Je čas na reset, relaxáciu a opätovné nabitie energie pri riešení úloh, ktoré pred nami stoja. Skvelé recepty na zdravý obed sú tie, ktoré si môžete pripraviť vopred, a ktoré vás budú udržiavať sýtych a sústredených počas celého popoludnia.
Batáty so šošovicou a feta syrom posypané WurzelKraftom
Suroviny Vám vystačia na 2 až 3 porcie.
Ingrediencie
- 150 g šošovice
- 150 g cherry paradajok
- 150 g ovčieho syra
- 1 balíček údeného tofu
- 200 ml zeleninového vývaru
- 1 veľký batát (alebo malá tekvica Hokaido)
- 1 červená cibuľa
- 8 polievkových lyžíc šalviových listov
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 polievkové lyžice balsamica
- 2 polievkové lyžice octu
- 1 čajová lyžička kokosového tuku
- 2 čajové lyžičky WurzelKraftu
- petržlenová vňať
Postup
- Šošovicu vložte do vriacej vody a varte 30 minút. Sceďte a nechajte odležať.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte nadrobno.
- Sladké zemiaky (prípadne tekvicu) ošúpte a nakrájajte na kocky.
- V panvici rozohrejte 2 lyžice oleja a smažte cibuľu, šalviové lístky a sladké zemiaky.
- Zalejte zeleninovým vývarom a varte asi 20 minút. Pridajte ocot a ochuťte soľou a korením.
- Cherry paradajky umyte, nakrájajte na polovice a vložte na 10 minút do panvice.
- Nakrájajte ovčí syr, pridajte a nechajte roztopiť.
- Nakoniec pridajte šošovicu a posypte petržlenovou vňaťou.
- Na malej panvici zohrejte kokosový tuk a osmažte nakrájané údené tofu.
- Všetko naservírujte a po ochladení posypte WurzelKraftom.
Jablčný nákyp s MorgenStund
Suroviny Vám vystačia pre 2-3 porcie.
Ingrediencie
- 100 g MorgenStund
- 180 ml ovseného mlieka
- 180 ml vody
- 2 veľké jablká
- 6 sušených marhúľ (cca 50 g)
- 3 polievkové lyžice mletých lieskových orieškov
- 2 vajcia
- škorica alebo vanilka
- trocha citrónovej šťavy
- tuk na vymazanie formy
Postup
- MorgenStund povaríme 1-2 minúty s ovseným mliekom, vodou, škoricou a vanilkou.
- Dáme preč z platne a necháme vychladnúť.
- Jablká a marhule umyjeme, zbavíme jadier a nakrájame nadrobno.
- Všetko dáme do misy a zmiešame s lieskovými orieškami a citrónovou šťavou.
- Vajcia rozdelíme a žĺtok zmiešame s chladnou MorgenStund.
- Z bielka vyšľaháme tuhý sneh a pridáme k zmesi.
- Zapekaciu formu vymažeme tukom.
- Vrstvenie: do formy dáme polovicu MorgenStund, na to polovicu jablkovej zmesi, potom opäť MorgenStund a na vrch rozmiestnime nakrájané jablká.
- Pečieme na 180 °C 30-40 minút do zlatista.
Stredomorský špenátový nákyp s TischleinDeckDich
Suroviny Vám vystačia pre 2 osoby.
Ingrediencie
- 8 polievkových lyžíc (cca 80 g) TischleinDeckDich
- 270 ml vody alebo zeleninového vývaru
- 3 čajové lyžičky červeného pesta
- 250 g listového špenátu (čerstvý alebo mrazený)
- 3 polievkové lyžice píniových jadierok (alebo iné semienka)
- 2 čajové lyžičky olivového oleja
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 400 g krájaných paradajok
- 7 sušených paradajok
- 100 g ovčieho syra
- soľ, korenie, tymián, bazalka, rozmarín
Postup
- TischleinDeckDich prelejeme cca 270 ml vriacej vody/vývaru, zamiešame a necháme 5 minút odstáť.
- Vychladnutú zmes vylepšíme červeným pestom a plníme do tukom vymastenej zapekacej formy v 4-5 cm vrstve.
- Čerstvý liistový špenát si umyjeme, mrazený si rozmrazíme v hrnci na miernej teplote a prebytočnú vodu zlejeme. Píniové jadierka orestujeme krátko na panvici.
- Olej rozohrejeme na panvici, na malé kúsky nakrájanú cibuľu a roztlačený cesnak podusíme a pridáme krájané paradajky.
- Ďalej pridáme 2 lyžičky tymiánu, bazalky a 1 lyžičku rozmarínu.
- Dochutíme soľou a korením. Potom zmiešame špenát, jadierka a nakrájané sušené paradajky a pridáme do formy na TischleinDeckDich.
- Ovčí syr nakrájame na kúsky a poukladáme na nákyp.
- Pečieme pri 220 °C cca 15 minút.
- Tip: odporúčame servírovať so šalátom zo zeleného šalátu s uhorkou, paradajkami, mrkvou, bylinkami a ľahkou octovoolejovou zálievkou.
Vyprážané placky s TischleinDeckDich
Suroviny Vám vystačia na 10 placiek.
Ingrediencie
- 10 polievkových lyžíc (cca 100 g) TischleinDeckDich
- 260 ml vody alebo zeleninového vývaru
- 1 vajce
- 2 polievkové lyžice jemných ovsených vločiek
- soľ, korenie
- rastlinný tuk
Postup
- TischleinDeckDich prelejeme cca 260 ml vriacej vody alebo vývaru, zamiešame a necháme vychladnúť.
- Potom k zmesi pridáme vajce a ovsené vločky *, dobre premiešame a silne dochutíme soľou a korením.
- Rastlinný tuk rozohrejeme na panvici.
- Z hmoty urobíme malé placky, ktoré z oboch strán do zlatista opečieme.
- * Variant bez vajca a ovsených vločiek: namiesto nich pridáme 2-3 lyžičky rastlinnej nátierky, kukuričnú alebo cícerová múku.
Plnená cuketa s TischleinDeckDich
Suroviny Vám vystačia pre 2 osoby.
Ingrediencie
- 10 polievkových lyžíc (cca 100 g) TischleinDeckDich
- 400 ml zeleninového vývaru
- 2 veľké cukety
- 1 cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 1 čajová lyžička rastlinného tuku
- 1 paprika
- 200 g šampiňónov
- 2 nastrúhané mrkvy
- 2 čajové lyžičky čerstvého syra
- soľ, korenie
- podľa chuti nastrúhaný parmezán
Postup
- TischleinDeckDich prelejeme cca 340 ml vriaceho zeleninového vývaru, zamiešame a necháme odstáť.
- Cukety umyjeme, pozdĺžne rozpolíme a vydlabeme.
- Vydlabanú časť nakrájame na menšie kúsky.
- Cibuľu ošúpeme, nakrájame najemno a orestujeme spoločne s roztlačeným cesnakom v panvici na oleji.
- Papriku a šampiňóny umyjeme, nakrájame nadrobno a spolu s nastrúhanou mrkvou a vydlabanou časťou cukety pridáme na panvicu.
- Zeleninovú zmes zmiešame s TischleinDeckDich. Pridáme čerstvý syr. Dochutíme soľou a korením.
- Polovičky cukiet dáme na plech a naplníme zmesou. Ozdobíme parmezánom.
- Zvyšok náplne dáme do formy a podlejeme zvyškom zeleninového vývaru.
- Všetko pečieme v rúre pri 180 °C cca 30 minút.
- Ďalšie varianty náplní:
- s cibuľou, čiernymi olivami, s nakrájanými paradajkami, vegetariánsku nátierkou (paradajkovou alebo pestom), trochou smotany, bylinkami a parmezánom
- s jarnou cibuľkou, cesnakom, vlašskými orechmi, kyslou smotanou, bazalkou a ovčím syrom.
Ohnivý guľáš s paradajkami a šošovicou s TischleinDeckDich
Guľáš je ideálny najmä v zimnom období, keď je nedostatok čerstvého regionálneho ovocia a zeleniny, mali by ste venovať osobitnú pozornosť strave bohatej na vitamíny a minerály. TischleinDeckDich do neho primiešaný Vám poskytne všetko potrebné.
Suroviny Vám vystačia pre 2 osoby.
Ingrediencie
- 10 polievkových lyžíc (cca 100 g) TischleinDeckDich
- 340 ml vody
- 80 g cibule
- 10 g čerstvého zázvoru
- 1 strúčik cesnaku
- 80 g červenej šošovice
- 1 čajová lyžička kokosového tuku
- 1 polievková lyžica paradajkového pyré
- 2 čajové lyžičky červenej thajskej pasty
- 250 ml zeleninového vývaru
- 400 g krájaných paradajok
- 2 čajové lyžičky kyslej alebo sójovej smotany
- koriander alebo petržlenová vňať
- soľ, korenie
Postup
- TischleinDeckDich dáme do misy a prelejeme cca 340 ml vriacej vody, zamiešame a necháme 5 minút prikryté odstáť.
- Cibuľu, zázvor a cesnak ošúpeme a nakrájame najemno.
- Šošovicu prepláchneme v sitku.
- V hrnci na rozohriatom tuku podusíme cibuľu, cesnak a zázvor.
- Paradajkové pyré a thajskú pastu na tomto základe krátko osmažíme.
- Teraz pridáme červenú šošovicu, tiež krátko osmažíme a podlejeme zeleninovým vývarom.
- Pridáme kúsky paradajok a varíme ďalších 10-15 minút.
- Ochutíme soľou, korením a krátko pred podávaním pridáme najemno nasekaný koriander a kyslú smotanu.
- Pridáme TischleinDeckDich, zamiešame a servírujeme.
Baklažánový sendvič s TischleinDeckDich
Suroviny Vám vystačia na 4 sendviče.
Ingrediencie
- 4 polievkové lyžice TischleinDeckDich
- 135 ml vody alebo zeleninového vývaru
- 3 čajové lyžičky červeného pesta
- 50 g ovčieho syra
- 5 ks (cca 60 g) sušených paradajok
- 7 zelených olív
- 260 g (cca 8 plátkov) baklažánu
- 6 polievkových lyžíc olivového alebo avokádového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie, bazalka
Postup
- TischleinDeckDich prelejeme cca 135 ml vriacej vody alebo vývaru, zamiešame a necháme 5 minút odstáť.
- Vychladnutú zmes ochutíme pestom a soľou.
- Ovčí syr roztlačíme vidličkou a dohromady s nakrájanými sušenými paradajkami, olivami a bylinkami vmiešame do vychladnutej TischleinDeckDich zmesi. Zmes by nemala byť tekutá.
- Baklažán umyjeme, pozdĺžne nakrájame na plátky a posolíme soľou.
- Vypotenú vodu odstránime kuchynskými utierkami.
- V hrnčeku zmiešame 4-5 lyžičiek oleja, roztlačený cesnak, bazalku, čierne korenie a soľ.
- Plátky baklažánov z jednej strany potrieme olejovou zmesou.
- Zmes z TischleinDeckDich dáme na jeden plátok baklažánu. Druhým plátkom prekryjeme a pritlačíme.
- Potom natrieme olejom druhú stranu baklažánu.
- 1 lyžičku oleja rozohrejeme na panvici a na tom orestujeme sendvič z oboch strán dohneda.
- Grilovanie: Baklažánový sendvič neplníme TischleinDeckDich zmesou až k vonkajšiemu okraju. Grilujeme 10-15 minút z oboch strán.
Zemiakové placky TischleinDeckDich s WurzelKraft dipom
Suroviny Vám vystačia na cca 10 placiek.
Ingrediencie
- 600 g zemiakov
- 2 šalotky
- 3 polievkové lyžice TischleinDeckDich
- 2 polievkové lyžice strúhanky
- 2 polievkové lyžice múky (ľubovoľnej)
- soľ, korenie
- olej na smaženie
Na dip
- 200 g jogurtu
- 3 polievkové lyžice WurzelKraftu
- 1 čajová lyžička agávového sirupu
Postup
- Olúpte zemiaky, nastrúhajte a vytlačte z nich prebytočnú vodu.
- Do zmesi pridajte nasekanú šalotku, zvyšné suroviny a dobre premiešajte.
- Nechajte asi 5 minút odpočinúť.
- Medzitým si zmiešajte všetky suroviny na dip a nechajte ho v chladničke asi 15 minút.
- Do panvice nalejte dostatočné množstvo oleja a nechajte rozpáliť.
- Rukami tvarujte zmes na malé placky, prebytočnú vodu vytlačte.
- Na placky vám postačia asi 2 polievkové lyžice zmesi, aby sa príliš nezväčšili.
- Vložte placky do oleja a smažte, kým nezískajú zlatohnedú farbu.
- Podávajte s dipom.