Ako bojovať s diabetom

Podľa Národného centra zdravotníckych informácii v roku 2018 bolo v diabetologických ambulanciách na Slovensku registrovaných 355 895 diabetikov. Podľa typu diabetu 91% tvorili pacienti s diabetes mellitus druhého typu, 7,6% pacienti s diabetes mellitus prvého typu, 0,8% pacienti s iným typom diabetu a 0,6% ženy s gestačným diabetom, ktorý vzniká v tehotenstve.

Diabetes typu 2 je nebezpečné ochorenie, ktoré môže viesť k mnohým ďalším zdravotným ochoreniam, ak nie je správne liečené, vrátane ochorenia obličiek, slepoty, amputácií nôh, poškodenia nervov a dokonca smrti.

Diabetes typu 2 je stav, ktorému sa dá úplne predísť a je reverzibilný, a zmenami stravovania a životného štýlu môžete výrazne znížiť svoje šance na ochorenie alebo zvrátiť stav, ak vám už bol diagnostikovaný. Ak ste jedným z tých ľudí, ktorí zápasia s príznakmi cukrovky, začnite krokmi na prirodzené zvrátenie cukrovky už dnes. S diabetickým diétnym plánom, doplnkami a zvýšenou fyzickou aktivitou môžete rýchlo získať späť svoje zdravie a zvrátiť cukrovku prirodzenou cestou.

Príčina vzniku diabetu 

Diabetes je ochorenie súvisiace so zvýšenou hladinou cukru v krvi. Keď prestanete uvoľňovať a reagovať na normálne množstvo inzulínu po konzumácii potravín obsahujúcich sacharidy, cukor a tuky, máte cukrovku. Inzulín, hormón, ktorý sa rozkladá a transportuje do buniek, aby sa využil ako energia, sa uvoľňuje pankreasom, aby pomohol pri ukladaní cukru a tukov. Ľudia s cukrovkou však nereagujú na inzulín správne, čo spôsobuje vysokú hladinu cukru v krvi a príznaky cukrovky.

Je dôležité poznamenať, že existuje rozdiel medzi diabetom 1. a 2. typu:

Diabetes typu 1

Diabetes typu 1 sa bežne nazýva „juvenilný diabetes“, pretože má tendenciu sa vyvinúť v mladšom veku, zvyčajne skôr, ako osoba dosiahne vek 20 rokov. Diabetes 1. typu je autoimunitné ochorenie, pri ktorom imunitný systém napáda beta bunky v pankrease produkujúce inzulín. Poškodenie pankreatických buniek vedie k zníženej schopnosti alebo úplnej neschopnosti vytvárať inzulín. Niektoré z bežných príčin, ktoré spúšťajú túto autoimunitnú reakciu, môžu zahŕňať vírus, geneticky modifikované organizmy, ťažké kovy alebo potraviny ako pšenica, kravské mlieko a sója. Dôvodom, prečo sa potraviny ako pšenica a kravské mlieko spájajú s cukrovkou, je to, že obsahujú bielkoviny, lepok a kazeín A1. Tieto proteíny môžu spôsobiť presakovanie čriev, čo následne spôsobuje systémový zápal v celom tele a časom môže viesť k autoimunitnému ochoreniu.

Diabetes 1. typu sa zriedkavo dá vyliečiť úplne, ale so správnymi diétnymi zmenami možno pozorovať výrazné zlepšenie hladiny cukru v krvi a človek môže často znížiť svoju závislosť od inzulínu a liekov.

Diabetes typu 2

Diabetes 2. typu je najbežnejšou formou cukrovky a na rozdiel od cukrovky 1. typu sa zvyčajne vyskytuje u ľudí starších ako 40 rokov, najmä u ľudí s nadváhou. Diabetes typu 2 je spôsobený inzulínovou rezistenciou, čo znamená, že hormón inzulín sa uvoľňuje, ale človek naň nereaguje primerane. Cukrovka 2. typu je metabolická porucha, ktorá je spôsobená vysokou hladinou cukru v krvi. Telo môže určitý čas držať krok tým, že produkuje viac inzulínu, ale časom sa miesta inzulínového receptora vypália. Nakoniec môže cukrovka ovplyvniť takmer každý systém v tele, čo ovplyvňuje energiu, trávenie, hmotnosť, spánok, zrak a ďalšie.

Existuje mnoho základných príčin cukrovky 2. typu a ochorenie sa zvyčajne vyvíja v dôsledku kombinácie faktorov vrátane:

  • zlá strava
  • nadváha
  • vysoká úroveň zápalu
  • sedavý životný štýl
  • veľké množstvo stresu
  • cukrovka v rodinnej anamnéze (najmä rodič alebo súrodenec)
  • vysoký krvný tlak alebo srdcové ochorenie v anamnéze
  • hormonálne ochorenie (ako je hypertyreóza, syndróm polycystických ovárií alebo Cushingov syndróm)
  • vystavenie toxínom, vírusom alebo škodlivým chemikáliám
  • užívanie určitých liekov (napríklad tých, ktoré narúšajú produkciu inzulínu)

Našťastie existujú spôsoby, ako zvrátiť cukrovku prirodzene. 

4-krokový plán na zvrátenie cukrovky

Krok 1: Odstráňte zo stravy tieto potraviny 

Niektoré potraviny negatívne ovplyvňujú hladinu cukru v krvi, spôsobujú zápaly a spúšťajú imunitné reakcie. Ak chcete prirodzene zvrátiť cukrovku, prvým krokom je odstránenie týchto potravín z vašej stravy:

Rafinovaný cukor - rafinovaný cukor rýchlo zvyšuje hladinu glukózy v krvi a sóda, ovocné šťavy a iné sladké nápoje sú najhoršími vinníkmi. Tieto formy cukru sa rýchlo dostávajú do krvného obehu a môžu spôsobiť extrémne zvýšenie hladiny glukózy v krvi. Aj keď sú prírodné sladidlá ako surový med a javorový sirup lepšími možnosťami, stále môžu ovplyvniť hladinu cukru v krvi, takže tieto potraviny používajte iba príležitostne. Najlepšou možnosťou je prejsť na stéviu, prírodné sladidlo, ktoré nebude mať taký vplyv.

Zrná - najmä zrná obsahujúce lepok, ako je pšenica, obsahujú veľké množstvo uhľohydrátov, ktoré sa rozložia na cukor v priebehu niekoľkých minút po konzumácii. Lepok môže spôsobiť črevný zápal, ktorý ovplyvňuje hormóny ako kortizol a leptín, a môže viesť k prudkým nárastom hladiny cukru v krvi. Odporúča sa odstrániť všetky obilniny zo stravy na 90 dní, kým sa telo prispôsobí tomuto liečebnému programu. Potom môžete skúsiť zaradiť naklíčené starodávne obilniny späť do stravy v malých množstvách.

Konvenčné kravské mlieko - konvenčné kravské mlieko a mliečne výrobky by sa mali vylúčiť, najmä u ľudí s cukrovkou 1. typu. Mlieko môže byť fantastickým krmivom na vyrovnávanie hladiny cukru v krvi, ak pochádza od kôz, oviec alebo kravské mlieko typu A2. Ale držte sa ďalej od všetkých ostatných foriem mlieka, pretože kazeín A1 produkovaný konvenčnými kravami poškodí telo a spustí imunitnú odpoveď podobnú lepku. Pri nákupe mliečnych výrobkov nakupujte iba surové a organické produkty zo zvierat chovaných na pastvinách.

Alkohol - môže nebezpečne zvýšiť hladinu cukru v krvi a viesť k toxicite pečene. Výskum zistil, že výskyt cukrovky sa zvýšil o 43% s veľkou konzumáciou alkoholu, ktorá je definovaná ako tri alebo viac nápojov denne. Pivo a sladké likéry majú obzvlášť vysoký obsah uhľohydrátov a je potrebné sa im vyhnúť.

GMO potraviny - GMO kukurica, sója a repka sú spojené s ochorením obličiek a pečene a môžu podporovať cukrovku. Navrhuje sa odstrániť všetky GMO potraviny a všetky balené potraviny zo stravy. Vyberte si produkty, ktoré sú označené ako organické alebo bez GMO.

Hydrogenované oleje - odstráňte zo stravy hydrogenované, zatuchnuté oleje, vrátane rastlinného, sójového, bavlníkového a repkového oleja. Keďže sa tieto oleje spracovávajú, upravujú pri veľmi vysokých teplotách a kombinujú sa s bielidlami a umelými farbivami, ich konzumácia je spojená s mnohými zdravotnými problémami, vrátane cukrovky.

Krok 2: Zaraďte do stravy tieto potraviny 

Ak chcete zvrátiť alebo zabrániť cukrovke 2. typu, pridajte do svojho jedálnička nasledujúce potraviny:

Potraviny s vysokým obsahom vlákniny - výskum ukazuje, že mnoho ľudí nekonzumuje dostatok vlákniny na dennej báze. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny pomáhajú spomaliť vstrebávanie glukózy, regulujú hladinu cukru v krvi a podporujú detoxikáciu. Zamerajte sa na príjem aspoň 30 gramov vlákniny denne, ktorá môže pochádzať zo zeleniny (ako je ružičkový kel, hrášok a artičoky), avokáda, bobuľového ovocia, orechov a semienok, najmä chia a ľanových semienok.

Potraviny s vysokým obsahom chrómu - chróm je živina, ktorá sa podieľa na normálnom metabolizme sacharidov a lipidov. Potraviny s vysokým obsahom chrómu môžu zlepšiť faktor glukózovej tolerancie v tele a prirodzene vyrovnávať hladinu glukózy v krvi. Hrá úlohu v inzulínových dráhach, pomáha privádzať glukózu do buniek, aby sa mohla použiť na telesnú energiu. Najvyššie množstvo chrómu má brokolica, no nájdete ho aj v surovom syre, zelených fazuľkách, pivovarských kvasniciach a hovädzom mäse. 

Potraviny bohaté na horčík - horčík môže pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi, pretože hrá úlohu v metabolizme glukózy. Výskum ukazuje, že cukrovka je často spojená s nedostatkom horčíka. Konzumácia potravín bohatých na horčík, ako je špenát, mangold, tekvicové semienka, mandle, jogurt a čierne fazule, môže zlepšiť príznaky cukrovky 2. 

Zdravé tuky - mastné kyseliny so stredne dlhým reťazcom nachádzajúce sa v kokosovom oleji môžu pomôcť vyrovnať hladinu cukru v krvi a slúžia ako preferovaný zdroj paliva pre telo, a nie cukor. Používanie kokosového mlieka, ghí a masla od zvierat chovaných na pastvinách môže tiež pomôcť vyrovnať hladinu cukru v krvi, takže tieto potraviny zaraďte do jedál a smoothies. Niektoré výskumy naznačujú, že diéta s vysokým obsahom tukov a nízkym obsahom sacharidov známa ako ketodiéta môže byť novým prístupom k prirodzenému zvráteniu cukrovky, hoci technicky nemusíte prejsť do ketózy, aby ste dosiahli výhody zdravých tukov pri liečbe cukrovky. 

Čisté bielkoviny - konzumácia bielkovinových potravín má minimálny vplyv na hladinu glukózy v krvi a môže spomaliť vstrebávanie cukru. Niektoré z najlepších zdrojov čistých bielkovín zahŕňajú voľne žijúce ryby, ktoré obsahujú omega-3 tuky znižujúce zápal, hovädzie mäso od zvierat kŕmených trávou, organické kuracie mäso, šošovica, vajcia a vývar z kostí.

Potraviny s nízkym glykemickým indexom - glykemický index potraviny vám hovorí o potenciáli potraviny zvyšovať hladinu glukózy v krvi. Potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index, sa po zjedení premenia na cukor rýchlejšie ako potraviny s nízkym glykemickým indexom. Ak bojujete s cukrovkou, držte sa nízko glykemických potravín, ako je neškrobová zelenina, kôstkové ovocie a bobuľové ovocie, orechy, semená, avokádo, kokos, organické mäso, vajcia, voľne žijúce ryby a surové pastované mliečne výrobky.

Jednou z výhod týchto potravín je, že vo všeobecnosti podporujú chudnutie, čo je hlavný faktor pri zvrátení cukrovky. Štúdia sledujúca 306 diabetických jedincov zistila, že chudnutie v rámci štruktúrovaného programu (s dohľadom lekára primárnej starostlivosti) viedlo k tomu, že takmer polovica účastníkov sa dostala do úplnej remisie diabetu. To znamená, že boli schopní natrvalo prestať užívať lieky (za predpokladu, že zostali na zdravej strave). Kvalita života sa tiež zlepšila v priemere o viac ako sedem bodov u pacientov s diétnym režimom, zatiaľ čo u kontrolnej skupiny sa znížila približne o tri body.

Krok 3: Užívajte doplnky na diabetes 

Chróm

Užívanie 500 mcg chrómu jedenkrát denne môže pomôcť zlepšiť citlivosť na inzulín. Prehľad publikovaný v Diabetes Technology and Therapeutics vyhodnotil 13 štúdií, ktoré zaznamenali významné zlepšenie glykemickej kontroly a podstatné zníženie hyperglykémie a hyperinzulinémie po tom, čo pacienti užívali doplnky chrómu. Ďalšie pozitívne výsledky suplementácie chrómu zahŕňali znížené hladiny cholesterolu a triglyceridov a znížené požiadavky na hypoglykemickú liečbu.

Pozrieť v eShope >


Škorica 

Škorica má schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi a zlepšiť citlivosť na inzulín. Štúdia zistila, že konzumácia škorice je spojená so štatisticky významným poklesom hladín glukózy v plazme, LDL cholesterolu a triglyceridov. Konzumácia škorice tiež pomohla zvýšiť hladinu HDL cholesterolu.

Aby ste využili mnohé zdravotné benefity škorice, pridajte jednu čajovú lyžičku do jedla, smoothies alebo čaju. Jednu až dve kvapky škoricového esenciálneho oleja môžete užiť aj vnútorne pridaním do jedla alebo čaju alebo skombinovať tri kvapky škoricového oleja s pol lyžičkou kokosového oleja a vmasírovať do zápästí a brucha.

Pozrieť v eShope >


Rybí olej 

Užívanie doplnku rybieho oleja môže pomôcť zlepšiť markery cukrovky znížením hladín triglyceridov a zvýšením hladín HDL cholesterolu. Výskum ukazuje, že omega-3 mastné kyseliny nachádzajúce sa v rybom oleji sú nevyhnutné pre správnu funkciu inzulínu, zabraňujú inzulínovej intolerancii a znižujú zápal. Ak chcete použiť rybí olej ako prírodný liek na cukrovku, užite 1 000 miligramov denne.

Pozrieť v eShope >


Kyselina alfa-lipoová 

Kyselina alfa-lipoová je antioxidant, ktorý pomáha premieňať glukózu na palivo pre telo. Účinne zlepšuje citlivosť na inzulín a znižuje príznaky diabetickej neuropatie, ako je slabosť, bolesť a necitlivosť, ktoré sú spôsobené poškodením nervov. Hoci si telo vyrába kyselinu alfa-lipoovú samo a možno ju nájsť v niektorých potravinových zdrojoch, ako je brokolica, špenát a paradajky, užívanie doplnku ALA zvýši množstvo, ktoré cirkuluje v tele, čo môže byť mimoriadne prospešné pri pokuse o prirodzené zvrátenie cukrovky.

Pozrieť v eShope >


Diaben 

Diaben je komplexný výživový doplnok. Obsahuje unikátnu kombináciu prírodných látok, ktoré prispievajú k udržaniu normálnej hladiny cukru v krvi. Gurmar a extrakt zo škorice prispievajú k udržaniu normálnej hladiny cukru v krvi. Diaben je možné užívať i pri zvýšenej alebo hraničnej hladine cukru v krvi.

Pozrieť v eShope >


Diabetex Multivitamín

Diabetex Multivitamín je vysoko účinný produkt s vitamínmi a minerálnymi látkami, ktorý je absolútnou nutnosťou pre cukrovkárov. Obsahuje základné výživové zložky dôležité pre všetky stupne pre-diabetického stavu a diabetu. Dodáva chýbajúce živiny špeciálne pre diabetikov. Relatívne dobrá správa je, že diabetes 2. typu je možné v mnohých prípadoch ovládať alebo dokonca zvrátiť dlhodobý stav pomocou správnej výživy a životným štýlom.

Pozrieť v eShope >


Krok 4: Cvičte na vyrovnanie hladiny cukru v krvi

Cvičenie znižuje chronické ochorenia a môže pomôcť prirodzene zvrátiť cukrovku. Štúdie ukazujú, že cvičenie zlepšuje kontrolu hladiny glukózy v krvi a môže zabrániť alebo oddialiť cukrovku 2. typu a zároveň pozitívne ovplyvniť krvný tlak, zdravie srdca, hladinu cholesterolu a kvalitu života.

Cvičenie prirodzene podporuje metabolizmus spaľovaním tukov a budovaním svalovej hmoty. Aby ste predišli cukrovke a zvrátili ju, urobte cvičenie súčasťou každodennej rutiny. To neznamená, že musíte tráviť čas v telocvični. Jednoduché formy fyzickej aktivity, ako je ísť von a kráčať každý deň 20 až 30 minút, môžu byť mimoriadne prospešné, najmä po jedle. Cvičenie jogy alebo strečing doma alebo v štúdiu je ďalšou skvelou možnosťou. Okrem chôdze a strečingových cvičení vyskúšajte intervalový kardio tréning, ako je nárazový tréning alebo silový tréning tri až päť dní v týždni po dobu 20–40 minút. Nárazový tréning vám môže pomôcť spáliť až trikrát viac telesného tuku ako tradičné kardio a môže prirodzene zvýšiť citlivosť na inzulín. Môžete to urobiť na spinovom bicykli s intervalmi alebo môžete vyskúšať nárazový tréning doma.

Odporúča sa aj silový tréning s voľnými činkami alebo strojmi, pretože vám pomáha budovať a udržiavať svaly, čo podporuje vyvážený metabolizmus cukru v krvi.

zdroj: nczisk.sk, draxe.com

zdroj obrázky: narayanahealth.org, childrens.com, diabetes.co.uk

Odporúčané produkty5