Ako na prekyslenie organizmu

Nie je žiadnym tajomstvom, že rôzne druhy potravín sú pre naše telo lepšie alebo horšie. Ako však môžeme nakresliť hranicu medzi hamburgerom a šalátom? Kde začínajú zdravé potraviny a čím sú také odlišné?

Jedným z faktorov, ktoré určujú zdravotnú nezávadnosť potraviny, je pohľad na ňu zo zásaditého alebo kyslého hľadiska. Čo to však v skutočnosti znamená a ako môžete alkalizovať svoje telo?

Čo je to pH rovnováha?

Pri pohľade na naše telo existuje veľa faktorov, vďaka ktorým bunky a tkanivá správne fungujú, ako je hydratácia, teplota, dostupnosť živín a pH. pH znamená „potential of hydrogen - potenciál vodíka“ a ide o meranie vodíkových iónov v konkrétnom roztoku – čím viac iónov, tým je roztok kyslejší a naopak.

Ale prečo je to také dôležité? Naše telá sú navrhnuté tak, aby fungovali vo veľmi úzkom rozmedzí pH, ktoré je okolo 7,365, čo je mierne zásadité. Stupnica pH sa pohybuje od 0 do 14. pH vyššie ako 7 je alkalizujúce, pH nižšie ako 7 je kyslé a pH 7 sa považuje za neutrálne.

Naša krv je najdôležitejšia, a teda aj najviac chránená mierou pH. Dokonca aj malé kolísanie pH našej krvi vytvára núdzové signály. pH krvi sa v podstate nikdy veľmi nemení – hodnota pH 6 by už znamenala, že sme v kóme. Aby teda krv mohla efektívne pôsobiť ako médium kyslíka a iných životne dôležitých živín, pH musí byť blízko tomuto špecifickému rozsahu. Táto mierne zásaditá rovnováha je udržiavaná a zabezpečená prácou našich obličiek. Filtrujú akékoľvek prebytočné kyseliny v našom systéme a vylučujú ich močom. Telo obsahuje alkalické zásoby a bude bojovať, aby vyrovnalo akékoľvek odchýlky kolísavých hladín. Keď jeme príliš veľa kyselinotvorných potravín, obličky nedokážu vždy držať krok s kyslým odpadom a začnú ho hromadiť v tkanivách.

Štúdie ukázali, že ak k tomuto kyslému preťaženiu dôjde počas dlhšieho časového obdobia, môže to viesť k rôznym zdravotným ochoreniam, vrátane obličkových kameňov, degradácie svalov, zníženej hustoty kostí a dokonca artritídy, cukrovky a rakoviny. Všetky tieto choroby môžu byť nejakým spôsobom vysledované do kyslého vnútorného terénu.

Alkalické vs. kyslé 

Štúdia z roku 2014, publikovaná v európskom časopise Diabetologia, zahŕňala viac ako 66 000 žien v priebehu 14 rokov. V porovnaní so ženami, ktoré jedli zásaditú stravu, účastníčky, ktoré konzumovali stravu s vysokým obsahom kyslosti, vykazovali podľa výsledkov v priebehu štúdie významný nárast rozvoja cukrovky 2. typu. So zvýšeným rizikom metabolického syndrómu súvisí aj kyselinotvorná strava s nízkym príjmom zeleniny. Je to veľmi škodlivé a zhoršuje schopnosť tela opraviť sa alebo detoxikovať a spôsobí to, že človek bude náchylnejší na choroby.

Najbežnejšie príznaky acidózy sú:

  • únava alebo chronická únava
  • pocit únavy, nedostatok energie
  • lámavé nechty a vlasy
  • nízka hustota kostí, osteoporóza
  • ťažké dýchanie
  • priberanie alebo podváha
  • problémy s trávením
  • artritída, cukrovka
  • bolesti hlavy, akné
  • zlý imunitný systém
  • infekcie, alergie, kandida
  • problémy so srdcom, rakovina

Pre telo je veľmi náročné detoxikovať a neutralizovať kyseliny skôr, ako začnú pôsobiť ako jedy v bunkách a okolo nich a v konečnom dôsledku zmenia celé ich prostredie. Väčšina ľudí v Európe aj v USA, kde sa choroby ako tie, ktoré sú spomenuté vyššie, stali epidémiou, má príliš kyslý organizmus.

Nie je to však len jedlo, ktoré jeme, čo môže spôsobiť kyslé prostredie. Telo vytvára kyseliny pomocou svalov, dýchania a trávenia určitých potravín. Ďalšími faktormi môžu byť stres, toxíny, znečistené životné prostredie, tabak, nedostatok spánku alebo lieky. Ak chcete vedieť, či ste viac na zásaditej alebo kyslej strane, môžete si to jednoducho otestovať doma. Jednoducho si vo svojom obchode so zdravou výživou alebo online zaobstarajte testovacie prúžky, ktoré môžete použiť na sliny alebo moč a na základe toho sa dozviete výsledky.

Doslova miliardy buniek v našich tkanivách sa spoliehajú na zásadité prostredie, aby správne fungovali, predchádzali poškodeniu buniek a odrazili patogénne mikróby. Čo sa teda stane, keď budete jesť zásaditú stravu?

Výhody alkalickej stravy

  • hlbší a pokojnejší spánok
  • zníženie premnoženia kandidy
  • zvýšená duševná bystrosť alebo bdelosť
  • vylepšená pamäť a kognitívne funkcie
  • jednoduchšie chudnutie
  • zvýšená energia
  • lepšie zdravie kostí
  • znížená strata svalov
  • správne fungovanie buniek
  • zdravé tkanivá
  • zmiernenie chronických ochorení
  • zlepšené kardiovaskulárne zdravie

Zdá sa, že dodržiavanie zásaditej stravy je len ďalším spôsobom, ako zistiť, že najprospešnejšie sú pre nás celé rastlinné potraviny. Nielenže nám neškodia, ich vysoký obsah minerálov a vitamínov má obrovský pozitívny vplyv na celý náš organizmus, ako je hojenie a prevencia chorôb. Poďme sa však najskôr pozrieť na zásadotvorné potraviny.

Čo sú zásadité potraviny?

Aby sme vysvetlili najbežnejšiu mylnú predstavu: kyslá/zásaditá záťaž danej potraviny sa netýka pH potraviny pred konzumáciou, ale kyslého/zásaditého výsledku po jej strávení. Naše obličky musia neutralizovať kyselinu, ktorá vzniká v procese trávenia.

Toto sa niekedy označuje ako „potenciálna renálna kyslá záťaž“ alebo potential renal acid load PRAL (meria, koľko kyseliny potrebujú obličky spracovať po zjedení jedla.) To znamená, že potravinám môžeme priradiť určité skóre PRAL, aby sme určili, do akej miery sú alkalické alebo sú kyslotvorné.

Ukázalo sa, že keď jete potraviny s vysokým PRAL, pH moču a slín sa často znižuje alebo je kyslejšie. Zatiaľ čo potraviny s nízkym PRAL zvyšujú pH moču a slín, čím sa stávajú zásaditejšie. Hoci to nie je dokonalé meranie, môže poskytnúť užitočné všeobecné usmernenie o tom, ako jedlo ovplyvňuje naše telo.

To, či potravina alkalizuje alebo okysľuje, závisí od množstva kyslého odpadu, ktorý vzniká pri jej trávení. Telo je ovplyvnené týmito odpadovými chemikáliami, nie skutočnou kyslosťou jedla. Aj keď máme vlastný systém na udržanie zásaditosti, musíme ho podporovať, aby sme správne fungovali a zostali zdraví.

Väčšina jedincov v západnom svete nekonzumuje alkalizujúcu stravu, namiesto toho jedia "smrteľnú" stravu s vysokým obsahom živočíšnych produktov, rafinovaných potravín a spracovaných potravín. Strava obsahujúca tieto potraviny môže produkovať asi 100 mEq kyseliny za deň – toto množstvo kyseliny je takmer dvojnásobok toho, čo telo dokáže zvládnuť.

Bez alkalizácie potrebuje telo prijímať životne dôležité minerály, aby kyselinu neutralizovalo. Jedným z najväčších rozdielov, ktoré môžete rozpoznať, je, že keď sa veľa hýbete alebo cvičíte, čas na zotavenie bude oveľa kratší kvôli zásaditejšiemu prostrediu v tele.

Hoci stále neexistuje jasný vedecký konsenzus, môžeme nájsť celkovú tendenciu, že potraviny rastlinného pôvodu sú viac alebo dokonca vysoko alkalizujúce, zatiaľ čo mäso a mliečne výrobky, ako aj spracované potraviny sú oveľa kyslejšie.

Ako alkalizovať svoje telo

To neznamená, že všetko, čo by sme mali jesť, sú alkalizujúce potraviny. Veľmi často sa odporúča zvoliť pomer 80 % zásadotvorných potravín a 20 % kyslotvorných potravín. Môžete sa pozrieť nižšie a vybrať si zo zoznamu – len nezabudnite obmedziť kyselinotvorné potraviny na minimum.

Alkalizujúce potraviny konzumovať hojne:

  • všetka zelenina, najmä zelená a surová
  • všetko ovocie ako melón, jablko, bobule, hrozno, citrón. Niektoré sú mierne kyslé, napríklad čučoriedky, brusnice a slivky.
  • listová zelenina ako špenát alebo šalát, kapustovitá zelenina ako brokolica, kel
  • tekvica, zemiaky, sladké zemiaky, repa
  • huby, klíčky, strukoviny
  • orechy a semienka ako kokos, mandle, chia, sezam
  • cibuľa, cesnak, pór a bylinky/korenie ako petržlen, zázvor
  • pšenica a jačmeň, riasy ako Spirulina a Chlorella
  • zrná ako amarant, proso a quinoa
  • čerstvé fazule, zelený hrášok, fazuľa Lima, sójové produkty

Ako už bolo povedané, najväčší páchatelia, ktorým by ste sa mali snažiť vyhnúť za každú cenu, sú kyslé potraviny:

  • mäso, ryby, mäkkýše
  • mlieko, vajcia, maslo, syr
  • káva, sóda, alkohol
  • spracované a rafinované potraviny
  • cukor, umelé sladidlá, rafinované obilniny
  • tabak, konzervačné látky
  • glutamát sodný MSG, konzervy

Môžete si všimnúť, že naše obchody s potravinami a reštaurácie sa skladajú takmer výlučne z kyselinotvorných potravín. Sú veľmi chutné a majú návykové vlastnosti, čo spôsobuje, že sa nimi prejedáme. Vyrastáme tak, že si zvykáme na jedlá ako párky v rožku a zmrzlinu, a preto svoje telo preťažujeme prísadami, ktoré spôsobujú choroby.

Podrobný zoznam toho, ako sú niektoré potraviny zásadité alebo kyselinotvorné, nájdete v našej infografike pod týmto príspevkom.

Ako sa začať stravovať zásadito

Aby bol tento prístup k vyváženej strave pre vás akčnejší a jednoduchší, ponúkame niekoľko všeobecných pokynov, ktoré sú užitočné, ak chcete jesť viac zásaditú stravu:

Pite veľa vody, aby ste si prepláchli systém a podporili prirodzenú detoxikáciu. Extra bonus, ak k tomu pridáte citrón – pamätajte, že jedlo s kyslou chuťou automaticky neznamená, že je aj kyslotvorné! Po prebudení vypite obrovský pohár vody. Pre zásaditejšie účinky pridajte do nej trochu jablčného octu.

Kombinujte zásadité potraviny v jedle s potravinami, ktoré sú kyslé, aby ste vytvorili dobrú rovnováhu a zamerajte sa na potraviny s vysokým obsahom draslíka, ako sú citróny alebo banány.

3 Vždy, keď je to možné, vyberajte čerstvé, organické potraviny bez GMO. Dávajte si tiež pozor na minerály, ktoré pomôžu telu neutralizovať kyslé odpady (biopotraviny majú vyšší obsah živín).

4 Zamerajte sa čo najviac na prirodzený stav jedla, to znamená, že ho jedzte surové alebo dusené, nie vyprážané.

5 Urobte zo šalátov základ svojho jedálnička. Listová zelenina je najzásaditejšia a tiež bohatá na životne dôležité mikroživiny. Na dosiahnutie najlepších výsledkov použite špenát alebo kel, čím tmavší, tým lepšie.

6 Potraviny ako celé zrná alebo niektoré strukoviny nie sú zásadotvorné, ale ponúkajú aj nutričné ​​výhody a sú súčasťou zdravej výživy – preto by ste ich mali jesť spolu so zásaditými potravinami. Sú to obilniny ako ovos, proso, špalda alebo pohánka, ako aj fazuľa a šošovica.

Nahraďte živočíšne potraviny rastlinnými zdrojmi bielkovín, ako je tofu, fazuľa alebo brokolica. Tie sú oveľa zásaditejšie.

8 Zahrňte do svojho jedálnička viac ovocia a zeleniny - pripravte si čerstvé smoothies alebo zelené šťavy.

9 Skúste každý deň zjesť trochu mrkvy, karfiolu, brokolice, baklažánu, uhorky, zemiakov alebo zeleru. Namočte a naklíčte orechy a obilniny pre väčšiu zásaditosť.

Iné spôsoby, ako alkalizovať svoje telo

Ako už bolo spomenuté vyššie, výber potravín nie je úplný a konečný. Rovnako ako existujú faktory, ktoré môžu spôsobiť acidózu, existujú aj iné spôsoby, ako sa vrátiť späť k zásaditosti. Ak teda chcete tento proces ďalej podporiť, môžete urobiť toto.

  • Jedzte pomaly a každé sústo prežúvajte približne 30-40 krát. Dávajte pozor, aby ste sa neprejedli a nepreťažili si systém.
  • Urobte si z meditácie zvyk a urobte niekoľko hlbokých dychových cvičení na zníženie stresu.
  • Vyhoďte šampóny obsahujúce chemikálie, čistiace prostriedky alebo osviežovače vzduchu. Pokúste sa nájsť a používať prírodné produkty s minimálnym množstvom prísad.
  • Choďte na prechádzku alebo si zacvičte, pretože to pomáha rozhýbať kyslé odpadové látky, aby ich telo lepšie odstránilo.
  • Extra body získate za trochu slnečného žiarenia.
  • Jedlá sóda môže tiež pomôcť neutralizovať kyselinu a pomôcť telu udržiavať rovnováhu pH v moči a krvnom obehu. Je tiež veľmi užitočná na zmiernenie pálenia záhy alebo kyslého trávenia.

Vyskúšať môžete tiež zásadité - alkalické výživové doplnky

pH Base

Aby sa zabránilo zvýšenej potrebe prekyslenia, je možné užívať vo vode rozpustné alkalizujúce prášky na báze minerálnych solí, ako sú vápnik, draslík a horčík, vo forme bikarbonátov, glukonátov a citrátov, ktoré majú lepšiu absorpciu a tým aj biologická dostupnosť.

pH Base je doplnok obsahujúci výživové zložky, ktoré spoločne prispievajú a pomáhajú obnoviť správnu acidobázickú rovnováhu.

Pozrieť v eShope >


PuripHy alkalické kvapky

Na základe viac ako dvadsaťročných skúseností z klinickej i vedeckej praxe Dr. Robert O. Young a Shelley Redford Young uzdravujú tisíce ľudí. Pomáhajú im tvoriť vlastný "zázrak pH" s pomocou zásaditej diéty a štýlu života, ktoré vytvorili.

PuripHy je spojením tekutého hydrogénuhličitanu sodného, uhličitanu draselného a hydroxidu draselného. PuripHy môže byť pridávaný do tekutín za cieľom ich alkalizácie.

Stačí iba niekoľko kvapiek a puripHy neutralizuje: riasy, baktérie, kvasinky, plesne, cudzopasníky, exotoxíny a mykotoxíny. Navyše puripHy podporuje vstrebávanie väčšieho množstva kyslíka z vody, ktorú pijeme. Vďaka puripHy sa získava optimálne zloženie vody, prostredníctvom zníženia obsahu iónov vodíka a zvýšenie obsahu iónov hydroxylových. Napomáha to chrániť zásadité prostredie tráviaceho ústrojenstva pred kyselinami pochádzajúcimi z našej stravy.

Pozrieť v eShope >


pHour Salts (pH soli)

pHour Salts pomáha telu znovu získať rovnováhu. Dáva telu presne to, čo potrebuje k zvýšeniu hladiny veľkých alkalických minerálov a poskytuje výrazné zlepšenie zdravia a všeobecné blaho organizmu. Užívanie týchto alkalizačných minerálov vám umožní zaistiť potenciálne prínosy pre telo.

Zvyčajne telu tie soli chýbajú a v mnohých prípadoch je telo tiež nasýtené toxínmi. Keď k tomu dôjde, telo nie je schopné normálne fungovať. Tento vzorec alkalizácie pomáha znížiť kyslosť lymfatického, obehového a gastrointestinálneho systému, uľahčuje regeneráciu a ich vitalitu.

Pozrieť v eShope >


DuoLife ProDeacid

ProDeacid® (patentovaná receptúra s vysokým obsahom antioxidantov získaných zo zmesi rôznych druhov ovocia a zeleniny v ich optimálnych pomeroch) pomáha účinne čistiť organizmus od toxínov, vrátane ťažkých kovov. Podporuje súčasne reguláciu pH hodnoty v našom organizme. Extrakt z grapefruitu je bohatým zdrojom vitamínu C a ß-karoténu, vďaka čomu posilňuje odolnosť organizmu. Pozitívne vplýva na činnosť srdca, podporuje reguláciu hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Grapefruity sú dôležitou zložkou diét. Je dokázané, že extrakt z jadierok grapefruitu pozitívne vplýva na zloženie mikrobiálnej flóry tráviaceho traktu, vďaka čomu podporuje detoxikáciu organizmu a podporuje imunitu.

Pozrieť v eShope >


DuoLife Chlorofil

Chlorofylín je derivát chlorofylu. Tieto dve látky sú si chemickou štruktúrou blízke. Majú tiež podobné účinky na ľudské telo. Chlorofylín je silný antioxidant, má výrazne alkalizujúce vlastnosti. Stimuluje odstraňovanie potenciálne škodlivých toxických látok, vrátane možných karcinogénov z organizmu, spomaľuje degradačné oxidačné procesy v bunkách.Tým sa zmierňuje proces predčasného starnutia, eliminujú sa voľné radikály. Posilňuje imunitný systém, optimalizuje a udržiava dobrý zdravotný stav tela. Vďaka obsahu medi, ktorá podobne ako železo efektívne podporuje transport kyslíka, molekuly chlorofylínu sú jedným z viacerých “prenášačov” základného životabudiča – kyslíka v organizme. Preto sa chlorofylín často nazýva „zelená krv“.

Pozrieť v eShope >


WurzelKraft

„Ponechajte stravu čo možno najprirodzenejšiu!“ Lebo tak môže organizmus živiny, ktoré pozná už po stáročia najlepšie využiť. Podľa tejto zásady nutričného špecialistu a vedca Wernera Kollatha prebieha výroba Wurzelkraftu. Rastliny obsiahnuté vo Wurzelkrafte sa zberajú a šetrným spôsobom sušia, takže obsah surového podielu zostáva viac ako 50%. Potom sa jemne narežú, melú alebo granulujú a miešajú s ostatnými rastlinnými surovinami.

Ide teda o omnimolekulárnu "živú" potravinu na doplnenie minerálnych látok a stopových prvkov, ktorá zároveň neutralizuje kyseliny.  

Pozrieť v eShope >


BasenSchauer zásaditý sprchový gél

BasenSchauer® sprchový gél s hodnotou pH 7,5 osviežuje a harmonizuje celé telo a všetky zmysly. Aloe Vera spoločne s prírodnými minerálmi a éterickými olejmi (extrakt z brezových a medovkových lístkov a chmeľových kvetov) sa intenzívne stará o pokožku a podporuje jej funkciu, zanecháva pocit zamatovo hebkej pokožky.

Pozrieť v eShope >


MeineBase zásaditominerálna kúpeľová soľ

A pred spaním si doprajte zásadito-minerálny kúpeľ so soľou MeineBase, ktorá aktivuje vylučovanie kyselín, škodlivín a usadenín cez kožu - pomáha pri udržiavaní hygieny, odstraňuje nepríjemný pach tela - pomáha pri odstraňovaní opuchov, urýchľuje uzdravenie pri rôznych chorobách - slúži ako prevencia väčšiny chorôb - používa sa pri hygiene ústnej dutiny - výdatne pomáha pri liečení kožných problémov, obnovuje prirodzený proces samopremasťovania pokožky.

Pozrieť v eShope >

zdroj: dentistryrinconlorenzo.com

zdroj obrázky: gordontessler.com, medicalnewstoday.com, womensbeautyoffers.com, imesofindia.indiatimes.com

Odporúčané produkty8