Ako na normálnu hladinu cholesterolu

Čo to cholesterol je?

Cholesterol je voskovitá látka podobná tuku obsiahnutá vo všetkých bunkách tela, ako aj v niektorých potravinách. Je to prekurzorová látka potrebná na tvorbu vitamínu D, niektorých hormónov a žlčových solí, ktoré rozkladajú sacharidy, tuky a bielkoviny. Mozog tiež potrebuje cholesterol, pretože pomáha vytvárať neurotransmitery, ako je serotonín a dopamín.

Potraviny s vysokým obsahom cholesterolu zahŕňajú škálu veľmi zdravých až neuveriteľne nezdravých jedál, od vajec a tmavej čokolády až po zemiakové lupienky a sušienky. Medzi päť potravín, ktoré majú najvyšší obsah cholesterolu v potrave,patria vajcia, kuracie mäso, hovädzie mäso, hamburgery a syr. Istý čas sa všeobecne verilo, že vajcia sú zlé pre srdce, pretože obsahujú veľa cholesterolu (24,6% vajec je cholesterol, aby sme boli presní) a zvýšili by vám cholesterol v sére (množstvo tejto látky v krvi). Zdá sa však, že cholesterol v potrave v skutočnosti nie je pre zdravie taký škodlivý, ako sa na prvý pohľad zdalo. Napríklad dlhodobé jedenie vajec nezvýši markery srdcových chorôb, vrátane cholesterolu v sére. 

Čísla sérového cholesterolu sú dôležité, pretože vysoké hladiny cholesterolu sa hromadia v tepnách a vytvárajú plaky, ktoré vedú k artérioskleróze, forme srdcového ochorenia. Cholesterol je dôležitým faktorom v mnohých životne dôležitých telesných funkciách, tak prečo je vysoký cholesterol niečo, čo vyvoláva také obavy?

HDL cholesterol vs. LDL cholesterol 

Čím viac výskumov sa robí, tým viac si lekári uvedomujú, že aj v rámci dvoch bežných rozdielov cholesterolu existuje veľa variácií.

Na základnej úrovni má telo v obehu dva typy cholesterolu: LDL a HDL cholesterol. Mnoho ľudí si myslí, že LDL je „zlý“ cholesterol, ale to v skutočnosti nie je spravodlivé hodnotenie – je to celý cholesterol a tieto proteíny „prenášajú“ tuky do buniek a z nich. Len majú rôzne veľkosti. HDL znamená „lipoproteín s vysokou hustotou“, čo znamená, že častice HDL sú väčšie ako častice LDL. HDL cholesterol transportuje častice cholesterolu z telesného tkaniva do pečene, kde môže byť znovu použitý alebo odstránený. LDL je cholesterol „lipoproteínu s nízkou hustotou“ a mal by sa udržiavať v špecifickom pomere k časticiam HDL, aby sa udržalo nízke riziko srdcových chorôb.

Existuje tretí druh cholesterolu, ktorý sa netestuje normálnymi testami na cholesterol, ale odhaduje sa na základe hladiny triglyceridov: VLDL cholesterol alebo lipoproteínový cholesterol s veľmi nízkou hustotou. VLDL obsahuje 70% objemu triglyceridov oproti LDL alebo HDL, ktoré ich obsahujú oveľa menej. VLDL cholesterol je to, čo transportuje väčšinu triglyceridov cez krvný obeh, a vysoké hladiny týchto dvoch častíc sú veľkou časťou toho, čo spôsobuje hromadenie plaku v tepnách.

Príznaky vysokého cholesterolu

Podľa National Library of Medicine v USA nie sú známe žiadne príznaky vysokého cholesterolu. Dôvodom, prečo sa vysoký cholesterol považuje za problematický, nie je žiadny vonkajší príznak, ale to, že môže zvýšiť riziko srdcových ochorení, ak zostane vysoký v priebehu niekoľkých rokov.

Pre väčšinu ľudí je udržiavanie normálnej hladiny cholesterolu otázkou stravovania a životného štýlu. Zdá sa, že zníženie hladiny cholesterolu pomocou liekov a na neuveriteľne nízke hladiny v skutočnosti nemá vplyv na výskyt koronárnych srdcových chorôb alebo úmrtia na tieto choroby.

Čo spôsobuje vysoký cholesterol?

Pravdepodobne sa to stane, ak budete jesť stravu s vysokým obsahom omega-6, ale s nízkym obsahom omega-3 (čo vedie k zápalu), spracované potraviny, veľa rafinovaných obilnín a prebytok cukru. K vysokému cholesterolu prispieva aj fajčenie, obezita a sedavý spôsob života.

Zdravá hladina cholesterolu

Aké sú teda zdravé čísla cholesterolu? Celkové číslo cholesterolu 330 alebo vyššie sa zdá byť pravdepodobne príliš vysoké - aj keď to stále závisí od pomerov. Normálny rozsah LDL cholesterolu, hoci je v konvenčnej medicíne veľmi numericky definovaný, v skutočnosti úplne závisí od iných faktorov.

Dva pomery cholesterolu, ktoré sú dôležitejšie ako normálne hladiny cholesterolu podľa konvenčných testov:

HDL ku LDL cholesterolu: odporúča sa sledovať HDL ku LDL cholesterol tým, že sa uistíte, že máte pomer jednej HDL častice na každých 2,5 LDL častice (1:2,5). Pomer 1: 6 alebo vyšší znamená, že cholesterol je dosť mimo, zatiaľ čo pomer 1:10 alebo vyšší je to, čo sa považuje za nebezpečne nezdravé.

Ak chcete vypočítať, kam spadnete, vynásobte svoje HDL číslo 2,5. Ak je výsledok rovnaký alebo vyšší ako číslo LDL cholesterolu, potom je pomer v dobrom rozmedzí.

Triglyceridy na HDL cholesterol: keď rozdelíte triglyceridy na celkový HDL cholesterol, môže to pomôcť odhaliť zvýšené riziko srdcových chorôb. Môže to byť spôsobené skutočnosťou, že čísla triglyceridov priamo súvisia s množstvom VLDL cholesterolu, ktorý v súčasnosti máte.

Ak je toto číslo vyššie ako 0,02 (2%), je čas popracovať na návrate k normálnym hladinám cholesterolu a normálnym hladinám triglyceridov, pretože trpíte hyperlipidémiou. Čo je hyperlipidémia? Znamená to, že triglyceridy a cholesterol sú v tele príliš vysoké.

Pre porovnanie uvádzame to, čo konvenčná medicína považuje za normálne hladiny cholesterolu:

Celkový cholesterol 

  • pod 200 mg/dl – žiaduce
  • 200–239 mg/dl – hraničná hodnota
  • 240 mg/dl a viac – vysoká

Rozsahy LDL cholesterolu

  • pod 70 mg/dl – ideálne pre ľudí s veľmi vysokým rizikom srdcových chorôb
  • pod 100 mg/dl – ideálne pre ľudí s rizikom srdcových ochorení
  • 100–129 mg/dl – takmer ideálne
  • 130–159 mg/dl – hraničná hodnota
  • 160 – 189 mg/dl – vysoká
  • 190 mg/dl a viac – veľmi vysoké

Rozsahy HDL cholesterolu

  • menej ako 40 mg/dl (muži); pod 50 mg/dl (ženy) — slabé
  • 50–59 mg/dl – lepšie
  • 60 mg/dl a viac – najlepšie

Triglyceridy

  • menej ako 150 mg/dl – žiaduce
  • 150 – 199 mg/dl – hraničná hodnota
  • 200 – 499 mg/dl – vysoká
  • 500 mg/dl a viac – veľmi vysoké

Berte na vedomie, že normálny rozsah hladín LDL (najmä u ľudí s vysokým rizikom) je takmer nemožné dosiahnuť bez užívania liekov na zníženie cholesterolu. Normálny rozsah hladín HDL ani nedáva zmysel, pretože záleží len na tom, aký je pomer v porovnaní s triglyceridmi a LDL, pokiaľ ide o riziko srdcových chorôb. Mnoho lekárov začne navrhovať statíny, keď celkový cholesterol dosiahne okolo 108 mg/dl alebo viac.

Prírodzené znižovanie vysokého cholesterolu

1. Nakopnite sacharidy

Celkový príjem škrobových potravín a sacharidov súvisí s metabolickým syndrómom, čo je stav identifikovaný vysokou hladinou cholesterolu a ďalšími faktormi, ktoré sa rovnajú vyššiemu riziku srdcových chorôb.

Počuli ste už o keto diéte? Tento diétny model s nízkym obsahom sacharidov, vysokým obsahom tuku a miernym obsahom bielkovín obsahuje množstvo potravín znižujúcich cholesterol a preukázal pôsobivý výsledok pri zvyšovaní HDL cholesterolu, hmotnosti a triglyceridov, pričom niekedy znižuje hladiny LDL cholesterolu a dokonca zväčšuje častice LDL. Znie to úplne opačne, ale zvýšenie príjmu tukov v skutočnosti pomáha regulovať cholesterol z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska!

Tieto výsledky však nemusia platiť pre deti s vysokými hodmotami cholesterolu. Namiesto toho môžete vyskúšať niečo bližšie k stredomorskej strave, ktorá tiež zahŕňa nízke množstvá rafinovaných uhľohydrátov a zdravých tukov, ale nie v takom extréme ako keto. Vysoké množstvo zdravých tukov v stredomorskej strave môže tiež pomôcť zvýšiť HDL cholesterol.

2. Schudnite

Strata iba 5-10% celkovej telesnej hmotnosti pomáha znižovať triglyceridy a zvyšovať hladiny HDL. Tento typ minimálneho (ale významného) chudnutia zvyčajne neovplyvňuje hodnoty LDL cholesterolu, ale môže zlepšiť celkový pomer cholesterolu. 

3. Dajte si pohár červeného vína 

Ak sa pýtate, ako znížiť hladinu cholesterolu, možno vás prekvapí, že mierny príjem alkoholu je spojený s vyššími hladinami HDL. Pokiaľ však ide o alkohol, odporúča sa červené víno pre jeho mnohé zdravotné benefity. Nezabudnite však sledovať, koľko vypijete. Jedna štúdia zistila, že na základe konvenčných modelov cholesterolu a rizika srdcových chorôb, že 30 ml alkoholu denne zníži riziko koronárnej choroby srdca (CHD) o 24,7%. Na druhej strane môže mierne zvýšiť triglyceridy. U niektorých jedincov s určitými genetickými fenotypmi môže alkohol skutočne zvýšiť aj LDL cholesterol.

4. Prestaňte fajčiť

Fajčenie je jednou z vecí, o ktorých ľudia vo všeobecnosti vedia, že zabíja mnohé aspekty zdravia – a cholesterol je len jednou z nich. Fajčenie má tendenciu znižovať hladinu HDL a zároveň zvyšovať hladinu LDL cholesterolu, čo z nej robí neprijateľné riziko, ak vám hrozí srdcové ochorenie.

5. Hýbte sa!

Sedavý životný štýl nie je rizikom srdcových chorôb. Avšak vykonávanie buď stredne intenzívneho odporového cvičenia alebo vysoko intenzívneho aeróbneho cvičenia zvyšuje hladiny HDL. Cvičenie zvyčajne pomáha pri chudnutí alebo udržiavaní hmotnosti, čo je ďalší dôvod, aby ste chránili svoje srdce.

6. Vyskúšajte doplnky výživy na zníženie cholesterolu

Existuje množstvo doplnkov, ktoré vám môžu pomôcť dosiahnuť normálnu hladinu cholesterolu, ale majte na pamäti, že lekár by mal byť vždy informovaný o doplnkoch, ktoré užívate popri liekoch. Ak užívate lieky na zníženie cholesterolu, je možné, že by ste mohli zaznamenať nezdravo drastický pokles cholesterolu, ak ho nebudete pozorne sledovať.

Niacín

Aj keď by ste mali v ideálnom prípade prijímať dostatok niacínu (vitamín B3) prostredníctvom zdravej výživy (bohato sa nachádza v hovädzej pečeni, kuracích prsiach, tuniakovi, slnečnicových semienkach a hovädzom mäse od zvierat kŕmených trávou), môžete si ho zvoliť aj vo forme doplnkov. Niacín sa často predpisuje spolu so statínovými liekmi. Rozsiahle štúdie naznačili, že časovo uvoľňovaný niacín pomáha znižovať hladiny LDL, zvyšovať hladiny HDL, znižovať triglyceridy a dokonca znižovať častice VLDL (až o 68%!). 

Buďte však opatrní – niacín prichádza s vedľajšími účinkami vrátane sčervenania, nepohodlia, svrbenia, brnenia kože, gastrointestinálnych problémov, svalových problémov a dysfunkcie pečene. Nemusí tiež znížiť počet srdcových príhod, napriek svojej schopnosti znižovať vysoký cholesterol.

Pozrieť v eShope >


DuoLife ProCholterol 

Výživový doplnok ProCholterol® je bohatým zdrojom prírodných látok, ktoré vplývajú na udržanie čo najnižšej hladiny cholesterolu v krvi. Pozitívne vplýva na srdcovo-cievny systém. Je nezastupiteľný pre tých, ktorí majú problémy s cievami a krvným obehom. Tým, že tiež reguluje koncentráciu tukov v organizme a uľahčuje proces ich rozkladu, chráni organizmus pred ukladaním tukov na stenách ciev.

Pozrieť v eShope >


Cholesten 

Cholesten je prírodný prípravok, ktorý prispieva k udržaniu zdravej hladiny cholesterolu. Základom je extrakt z červenej ryže, ktorý vďaka pôsobeniu kvasinky Monascus purpureus obsahuje vysoké množstvo látok zvaných monakoliny. Hlavnou účinnou zložkou, ktorá prispieva k udržaniu normálnej hladiny cholesterolu v krvi, je monakolin K. Priaznivý účinok sa dosiahne pri prívode 10 mg monakolinu K denne. 

Ďalšou aktívnou zložkou Cholestenu je vysoko koncentrovaný rybí olej MEG-3 s obsahom OMEGA-3 nenasýtených mastných kyselín DHA (kyselina dokozahexaénová) a EPA (kyselina eikozapentaénová).

Pozrieť v eShope >


Gugullipid

  • Guggul patrí medzi hlavné byliny, ktoré redukujú cholesterol a celkovo podporujú správnu hladinu cholesterolu v krvi.
  • Guggul obsahuje aktívne zložky Z-guggulsterón a E-guggulsterón. Medzi najdôležitejšie vlastnosti guggulsterónov patrí ich schopnosť znížiť hladinu cholesterolu a úroveň trigliceridov.
  • Guggulsteróny sa získavajú vo forme žltej živice z rastliny guggul. Podľa vedeckých štúdií dokážu guggulsteróny upraviť metabolizmus cholesterolu v pečeni (znižujú tvorbu cholesterolu v pečeni). Guggulsteróny majú taktiež pozitívny vplyv na znižovanie úrovne LDL cholesterolu. Okrem toho živica zo stormu Guggul pôsobí ako antioxidant, ktorý zabraňuje oxidácii LDL cholesterolu (pri oxidácii LDL cholesterolu dochádza k upchávaniu ciev). Tým Gugulipid chráni pred aterosklerózou a taktiež redukuje lepivosť u krvných doštičiek, čím znižuje riziko kôrnatenia tepien.

Pozrieť v eShope >


Užívajte Omega-3 mastné kyseliny

Doplniť môžete rybí olej, ale buďte opatrní, pretože veľmi vysoké dávky čistého rybieho oleja môžu znížiť hladinu triglyceridov a zvýšiť dobrý cholesterol. Neznižuje však váš LDL. Pri čítaní štítku na produkte s rybím olejom dávajte pozor na EPA plus DHA v každej porcii, pretože to sú účinné zložky. Napríklad, ak rybí olej uvádza 1000 mg rybieho oleja, ale obsahuje iba 300 mg EPA a DHA, vedzte, že prijímate 700 mg zbytočného rybieho tuku. Uistite sa, že ste si vybrali rybí olej s najvyšším množstvom EPA plus DHA v každej tabletke.

Omega-3 Krill olej 

Neptune Krill Oil z morských kôrovcov z Antarktídy obsahuje významné množstvá mastných kyselín EPA a DHA, vo forme fosfolipidov, vďaka tomu je výrazne biodostupnejší a umožňuje okamžité využitie EPA a DHA bunkami. Obsahuje aj silný antioxidant astaxantín. Omega-3 Super Krill je teda zdrojom antioxidantu a je takmer 50x účinnejší ako ostatné produkty s omega-3. Podporuje kardiovaskulárne zdravie udržiavaním optimálnych hladín cholesterolu.

Pozrieť v eShope >


zdroj: draxe.com

zdroj obrázky: draxe.com, usavascularcenters.com, slma.cc, irishtimes.com

Odporúčané produkty8