Epidémia obezity v Európe dosahuje historickú úroveň

Od mája 2022 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) uvádza, že miera obezity v Európe dosiahla „epidemické rozmery“. Epidémia je definovaná ako „rozšírený výskyt infekčnej choroby v komunite v určitom čase“. V európskom regióne WHO, ktorý zahŕňa 53 krajín pokrývajúcich obrovský geografický región, sa prevalencia obezity od roku 1975 zvýšila o neuveriteľných 161%.

Európa je teraz na druhom mieste po Amerike, pokiaľ ide o mieru obezity. Medzi krajiny s najvyššou mierou obezity, a to aj medzi deťmi aj dospelými, patria Turecko, Grécko, Spojené kráľovstvo, Írsko a Maďarsko. WHO odhaduje, že obezita a nadváha sú zodpovedné za viac ako 1,2 milióna úmrtí v Európe každý rok, keďže sú spojené s vyšším rizikom mnohých chronických chorôb vrátane rakoviny, srdcových chorôb, chronických respiračných chorôb a cukrovky. WHO dokonca uviedla, že v Európe obezita pravdepodobne prekoná fajčenie ako hlavný rizikový faktor rakoviny, ktorej sa dá predchádzať v najbližších niekoľkých desaťročiach.

Aká je miera obezity v Európe?

Odhaduje sa, že takmer 60% dospelých a približne jedno z troch detí žijúcich v Európe má v súčasnosti nadváhu alebo obezitu.

Kto je najviac ohrozený? Ktorá európska krajina je najobéznejšia?

Prevalencia obezity je vyššia v bohatších krajinách v celej Európe, najmä v tých, ktoré sa nachádzajú v oblasti Stredozemného mora a vo východnej Európe. Medzi európske krajiny s najvyššou mierou obezity patria Turecko, Malta, Spojené kráľovstvo, Izrael, Grécko, Andora, Bulharsko, Česko, Maďarsko, Írsko a Litva. Krajiny ako Rakúsko, Taliansko, Švédsko, Holandsko a Dánsko zaznamenali najnižší nárast miery obezity za posledných niekoľko desaťročí.

Obezita postihuje viac mužov ako ženy a je rozšírenejšia aj medzi ľuďmi s nižším vzdelaním. V európskom regióne WHO má nadváhu alebo obezitu približne 63% mužov a 54% žien. V niektorých krajinách má nadváhu až 70% mužov. Ako už bolo povedané, nadváha a obezita sú rozšírené v populácii a postihujú tak pohlavia, ako aj ľudí všetkých príjmov, úrovne vzdelania, postavenia v zamestnaní a miesta bydliska.

Prečo je potrebné o tejto téme hovoriť?

O obezite sa hovorí, že je to „komplexné multifaktoriálne ochorenie“, ktoré predstavuje riziko pre celkové zdravie. Bola identifikovaná ako vážna výzva v oblasti verejného zdravia v Európe, ako aj na celom svete, keďže prispieva k chorobnosti a úmrtnosti (vývoj chorôb a smrť). V súčasnosti sa predpokladá, že obezita zvyšuje riziko najmenej 13 typov rakoviny a že je priamo zodpovedná za najmenej 200 000 nových prípadov rakoviny ročne v celej Európe. Žiaľ, očakáva sa, že toto číslo bude naďalej rásť.

Byť obézny je tiež spojené s vyšším rizikom neprenosných chorôb, vrátane srdcových chorôb, mŕtvice, rakoviny, cukrovky a chronických pľúcnych ochorení, ktoré sú každoročne kolektívne zodpovedné za takmer 70% všetkých úmrtí na celom svete.

Čo spôsobuje obezitu medzi Európanmi?

Faktory, ktoré prispievajú k vzniku obezity zahŕňajú:

  • Nezdravá strava – konzumácia spracovaných potravín s vysokým obsahom cukru, tuku a soli je pravdepodobne hlavnou príčinou nadmernej spotreby kalórií a obezity.
  • Pandémia COVID-19 – pandémia prispela k zvýšeniu miery obezity dospelých, detskej obezity a obezity dospievajúcich v Európe od roku 2020 do roku 2022. Zatvorenie škôl, obdobia obmedzeného pohybu obyvateľstva a viac času stráveného sedavým spôsobom doma, to všetko sú potenciálne dôvody.
  • Zvýšené používanie spoločností na doručovanie jedál – tieto aplikácie majú tendenciu dodávať vysokokalorické jedlá vo veľkých porciách a zároveň znižujú frekvenciu varenia zdravých jedál doma.
  • Nedostatok pohybu — sedavý spôsob života, ako je mnohohodinová práca v kancelárii/na počítači a nerobenie aktívnych vecí počas voľného času, sú ďalšími faktormi, ktoré spôsobujú, že deti aj dospelí priberajú na váhe.
  • Digitalizované spoločnosti – hlavnou hnacou silou obezity je zvýšené používanie digitálnych zariadení, ktoré prispieva k nečinnosti a tiež k vystaveniu digitálnemu marketingu. Marketing nezdravých potravinových výrobkov, a to aj deťom, môže zvýšiť spotrebu kalórií, zatiaľ čo sedavé koníčky, ako sú online hry, obmedzujú zdravšie typy aktivít.

Ako obmedziť trend obezity

Odborníci, žiaľ, zistili, že žiadny z 53 členských štátov európskeho regiónu nie je na ceste k splneniu globálneho cieľa WHO v oblasti neprenosných chorôb, ktorým je zastavenie nárastu obezity do roku 2025.

"Správa WHO sa zameriava na zvládanie obezity počas celého života a riešenie obezitogénneho prostredia; zohľadňuje aj novšie výzvy vrátane problematického digitálneho marketingu pre deti a vplyvu pandémie COVID-19 na prevalenciu obezity. Sú načrtnuté možnosti politiky prevencie obezity na posúdenie členskými štátmi spolu so súborom prístupov na úrovni populácie. Správa zdôrazňuje dôležitosť zahrnutia prevencie a kontroly obezity do opatrení na lepšiu obnovu po pandémii COVID-19. Riešenie obezity je rozhodujúce pre dosiahnutie cieľov trvalo udržateľného rozvoja a je prioritou v Európskom pracovnom programe 2020 – 2025: Jednotná akcia pre lepšie zdravie."

Podľa regionálneho riaditeľa WHO pre Európu: „Vytvorením prostredia, ktoré je schopnejšie, podporou investícií a inovácií v oblasti zdravia a rozvojom silných a odolných zdravotných systémov, môžeme zmeniť trajektóriu obezity v regióne."

Nižšie sú uvedené niektoré stratégie, ktoré chcú odborníci a vládni úradníci použiť na zvrátenie obezity a zabránenie nárastu miery obezity:

  • Reštaurácie budú transparentné, pokiaľ ide o informácie o výžive – od reštaurácií sa bude vyžadovať, aby zákazníkom zobrazovali informácie o výžive, aby ich informovali, koľko kalórií konzumujú a z akých ingrediencií. Tieto informácie musia zdieľať aj aplikácie a spoločnosti na doručovanie jedál, čo snáď povzbudí ľudí k zdravším rozhodnutiam.
  • Programy školského obedovania majú byť zdravšie – 29% mladých chlapcov a 27% mladých dievčat v Európe má v súčasnosti nadváhu alebo obezitu. Pretože mnohí dospievajúci jedia v škole každý deň aspoň jedno alebo dve jedlá, poskytovanie zdravších možností môže pomôcť obmedziť príjem kalórií zo spracovaných potravín.
  • Riešenie nerovností v stravovaní — niektoré vlády si stanovili ciele zlepšiť cenovú dostupnosť a celkovú dostupnosť zdravých potravín pre ľudí všetkých úrovní príjmov, čo môže pomôcť znížiť spotrebu lacného, ​​vysoko spracovaného a rýchleho občerstvenia.
  • Dosiahnutie environmentálne udržateľných potravinových systémov — vlády musia pracovať na udržiavaní udržateľných fariem, ktoré lokálne vyrábajú čerstvé potraviny, aby mohli poskytovať zdravé potraviny za rozumné ceny všetkým občanom.
  • Menej používania plastov, ktoré môžu ovplyvniť hladiny hormónov – niektoré štúdie zistili, že rozšírené používanie plastov môže súvisieť s obezitou. Chemikálie nachádzajúce sa v plastových nádobách na potraviny a fľašiach na vodu, ako je bisfenol a ftaláty, sa zdajú byť schopné meniť hormóny a zvyšovať prírastok hmotnosti, podľa štúdií vykonaných väčšinou na zvieratách. Konzumácia nebalených potravín, vyhýbanie sa ohrievaniu alebo zmrazovaniu v plastových nádobách a skladovanie nápojov a potravín v skle alebo nehrdzavejúcej oceli sú všetky kroky, ktoré môžu pomôcť znížiť vystavenie týmto pochybným chemikáliám.

Ďalšie kroky, ktoré WHO a jednotlivé vlády môžu podniknúť na podporu lepšieho zdravia v celej Európe, zahŕňajú:

  • zdaňovanie nápojov sladených cukrom
  • dotácie na zdravé potraviny
  • obmedzenia predaja nezdravých potravín deťom
  • zlepšenie prístupu k službám manažmentu obezity a nadváhy, a to aj v zariadeniach primárnej zdravotnej starostlivosti
  • predkoncepčná a tehotenská starostlivosť s cieľom pomôcť matkám dobre sa stravovať počas tehotenstva a dojčenia
  • školské intervencie na zlepšenie fyzickej aktivity
  • viac príležitostí na fyzickú aktivitu v komunitách, napríklad vytvorením voľného prístupu do parkov, turistických chodníkov, telocviční atď.

zdroj: draxe.com

zdroj obrázky: eatthis.com, slma.cc, food-management.com