Najsilnejšie antioxidanty v našom eShope
Antioxidanty sú zlúčeniny nachádzajúce sa v potravinách a ktoré pomáhajú chrániť vaše bunky pred poškodením spôsobeným potenciálne škodlivými molekulami známymi ako voľné radikály.
Ak sa voľné radikály hromadia vo vašom tele, môžu spôsobiť stav známy ako oxidačný stres. Môže to poškodiť vašu DNA a ďalšie dôležité štruktúry vo vašich bunkách.
Je smutné, že chronický oxidačný stres môže zvýšiť vaše riziko chronických chorôb, ako sú srdcové choroby, cukrovka typu 2 a rakovina.
Konzumácia stravy bohatej na antioxidanty môže našťastie pomôcť zvýšiť hladinu antioxidantov v krvi, a tak bojovať s oxidačným stresom a znížiť riziko týchto chorôb.
Účinky antioxidantov na zdravie
- detoxikujú organizmus (čistia telo od toxínov)
- podporujú imunitu
- znižujú pravdepodobnosť srdcovo-cievnych ochorení
- bojujú proti niektorým typom rakoviny
- znižujú problémy s dýchaním
- dopomáhajú k správnemu fungovaniu hrubého čreva a trávenia
- zlepšujú kvalitu pokožky
- znižujú škodlivosť a dopady fajčenia na organizmus
- pomáhajú pri redukcii hmotnosti tela
Antioxidačné hodnoty potravín sú vyjadrené v jednotkách ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), jednotke merania obsahu antioxidantov. Ak sa chcete dostať priamo k najlepším antioxidantom a údajným „superpotravinám“ proti starnutiu, môžete si ich pozrieť zoradené podľa ich hodnôt ORAC - najvyššie hodnoty znamenajú najvyššie namerané množstvo v antioxidačnej aktivite in vitro.
ORAC tabuľka potravín s najvyšším obsahom antioxidantov
1. dračia krv | 2 897 110 |
2. astaxantín | 2 822 200 |
3. triphala prášok | 706 250 |
4. kávový čerešňový (cascara) prášok | 343 900 |
5. sumac otruby (surové) | 312 400 |
6. mleté klinčeky (korenie) | 290 283 |
7. egreš indický (sušený) | 261 500 |
8. cirokové otruby, vysoko tanínové | 240 000 |
9. oregano korenie (sušené) | 175 295 |
10. bakopa (sušená) | 169 800 |
11. rozmarín korenie (sušené) | 165 280 |
12. mäta pieporná (sušené listy) | 160 820 |
13. tymián korenie (sušené) | 157 380 |
14. extrakt z huby chaga | 146 700 |
15. baobab prášok (sušený) | 140 000 |
16. škorica korenie (mleté) | 131 420 |
17. kurkuma korenie (mleté) | 127 068 |
18. koreň čiernej rasce (sušený) | 126 495 |
19. vanilka korenie (sušené) | 122 400 |
20. šalvia korenie (mleté) | 119 929 |
21. sečuánske korenie (sušené) | 118 400 |
22. extrakt z hroznových jadier | 108 130 |
23. koreň sladkého drievka (sušený) | 102 945 |
24. acai berry | 102 700 |
V našom eShope nájdete
1. Dračia krv
Dračia krv je krvavočervená živica stromu, o ktorom je známe, že lieči rany, zastavuje krvácanie a môže dokonca zlepšiť niektoré tráviace zdravotné problémy, ako sú vredy. Je prírodným liekom používaným stáročia s vedecky dokázanými schopnosťami znižovať zápal a ničiť vírusy.
Jej antioxidačné účinky: odborníci preukázali jej antioxidačnú kapacitu a potlačili niektoré škodlivé účinky oxidácie v tkanivách. V súčasnosti sa nerovnováha antioxidačných mechanizmov považuje za jeden zo zodpovedných za niekoľko patologických procesov pokožky, ako sú napr. určité zápaly, rakovina a predčasné starnutie.
2. Astaxantín
Krill sú mikroskopické kôrovce, ktoré žijú v oceáne. Väčšina krilového oleja sa získava z atlantického krilu.
Olej je skvelou alternatívou k rybiemu oleju a poskytuje všetky jeho výhody. Je bohatý na omega-3 mastné kyseliny, ako je kyselina eikosapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA), ktoré je schopný poskytovať prospešnejšie ako rybí olej.
Krill tiež obsahuje astaxantín, antioxidačný pigment, ktorý dodáva oleju tmavočervenú farbu.
9. Oregano
Ako bylinný doplnok je olej z oregana známy svojimi antivírusovými, protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Obsahuje niekoľko potenciálne liečivých zlúčenín, ako napríklad:
- karvakrol
- tymol
- terpinén
Ľudia tradične používajú olej z oregana na zdravie dýchacích ciest. Stal sa tiež populárnym alternatívnym liekom na príznaky nachladnutia a chrípky.
16. Škorica
Ľudia používali škoricu od roku 2000 pred naším letopočtom v starovekom Egypte, kde si ju veľmi vážili. V stredoveku ju lekári používali na liečenie ochorení, ako je kašeľ, artritída a bolesti hrdla.
Štúdie potvrdili, že zlúčeniny v škorici majú antioxidačné, protizápalové, antidiabetické a antimikrobiálne vlastnosti a že okrem iných ochorení môže poskytovať ochranu pred rakovinou a kardiovaskulárnymi chorobami.
17. Kurkuma
Kurkuma je korenie, ktoré dáva potravinám žltú farbu. V Indii sa používa už tisíce rokov ako korenie a liečivá bylina.
V poslednej dobe začala veda podporovať to, čo indiáni už dávno vedia - kurkuma obsahuje zlúčeniny s liečivými vlastnosťami.
Tieto zlúčeniny sa nazývajú kurkuminoidy, z ktorých najdôležitejší je kurkumín.
Kurkumín je hlavnou účinnou látkou kurkumy. Má silné protizápalové účinky a je veľmi silným antioxidantom.
Kurkumín je silne protizápalový a je taký silný, že zodpovedá účinnosti niektorých protizápalových liekov bez vedľajších účinkov.
24. Acai Berry
Možno viac ako akýkoľvek iný druh ovocia sa bobule acai stali synonymom spomalenia prejavov starnutia a podpory dobrého zdravia. Všetko vďaka zdraviu prospešným účinkom, ktoré získavajú z fytonutrientov, najmä antokyanov, vitamínu C, vitamínu A a vlákniny.
Acai je ešte bohatšie na ochranné antioxidanty ako brusnice, maliny, černice, jahody, čučoriedky alebo bobule goji. Okrem toho, že poskytujú veľa antioxidantov, bobule acai pomáhajú regulovať váš apetít, zvyšujú energiu, pomáhajú pri mnohých metabolických funkciách a podobne.
zdroj: superfoodly.com, draxe.com, healthline.com, medicalnewstoday.com