Aj keď všetky zdroje živočíšneho kolagénu majú rovnaké výhody, je známe, že peptidy rybieho kolagénu majú najlepšiu absorpciu a biologickú dostupnosť vďaka ich menším veľkostiam častíc, čo z nich robí super antioxidanty. Biologická dostupnosť je veľmi dôležitá, pretože do značnej miery určuje účinnosť akejkoľvek živiny, ktorú prijmete.

Rybí kolagén sa do tela vstrebáva až 1,5-krát efektívnejšie a má lepšiu biologickú dostupnosť v porovnaní s hovädzím alebo prasacím kolagénom. Keďže sa vstrebáva efektívnejšie a rýchlejšie sa dostáva do krvného obehu, považuje sa za najlepší zdroj kolagénu na liečebné účely. Schopnosť rybieho kolagénu ľahšie sa vstrebávať do tela je daná jeho nižšou molekulovou hmotnosťou a veľkosťou, čo umožňuje, aby sa kolagén vo vyššej miere vstrebával cez črevnú bariéru do krvného obehu a prenášal sa do celého tela. To vedie k syntéze kolagénu v tkanivách kĺbov, kostiach, kožnej derme a mnohých ďalších dôležitých telesných systémoch.

Keďže nemáme tendenciu konzumovať časti rýb obsahujúce kolagén (hlavne kožu a šupiny), príprava domáceho rybieho vývaru alebo prijímanie kolagénu prostredníctvom doplnokov je najlepšou voľbou.

Čo to rybí kolagén je?

Rybí kolagén je komplexný štrukturálny proteín, ktorý pomáha udržiavať pevnosť a pružnosť kože, väzov, kĺbov, kostí, svalov, šliach, ciev, ďasien, očí, nechtov i vlasov. Je to kolagén typu I, ktorý je najhojnejším kolagénom v ľudskom tele. Typ I je najlepšie známy tým, že poskytuje základ pre krásnu pokožku, silné spojivové tkanivá a pevné kosti.

Peptidy rybieho kolagénu majú veľmi špecifické zloženie aminokyselín s vysokou koncentráciou glycínu, hydroxyprolínu a prolínu. Pri požití rybieho kolagénu sa hydroxyprolínové peptidy úplne nestrávia na voľné aminokyseliny a možno ich zistiť v krvi. Tieto hydroxyprolínové peptidy stimulujú bunky v koži, kĺboch ​​a kostiach a vedú k syntéze kolagénu prostredníctvom bunkovej aktivácie a rastu.

Šupiny, koža, kosti a plutvy sladkovodných alebo morských rýb sa používajú na tvorbu doplnkov rybieho kolagénu. Keďže tieto časti sa pri spracovaní rýb považujú za odpadové produkty, ich použitie na vytváranie iných produktov pomáha znižovať znečistenie životného prostredia.

5 výhod rybieho kolagénu na zdravie 

Rybí kolagén bojuje proti starnutiu

Keďže rybí kolagén je kolagén typu I a z kolagénu typu I sa skladá naša pokožka, nie je prekvapujúce, že jej môže prospieť. Pomáha predchádzať a zlepšovať akékoľvek známky starnutia pokožky, vďaka čomu je skvelou potravinou proti starnutiu. Možné výhody konzumácie tohto kolagénu pre pokožku zahŕňajú zlepšenie hladkosti, lepšie zadržiavanie vlhkosti, zvýšenú pružnosť a prevenciu tvorby hlbokých vrások. Hydrolyzovaný rybí kolagén je zložený z malých peptidov s nízkou molekulovou hmotnosťou, ktoré sú ľahko stráviteľné, absorbované a distribuované ľudským telom.

Výskum z roku 2015 uvádza množstvo klinických štúdií, ktoré preukázali účinnosť a prínos kolagénových peptidov na vlastnosti pokožky, vrátane hydratácie, pružnosti a redukcie vrások. Výskumníci dospeli k záveru, že hydrolyzovaný kolagén je inteligentnou zbraňou v každodennom boji proti nežiaducim, no viditeľným známkam starnutia.

Rybí kolagén pomáha pri hojení a regenerovaní kosti

Rybí kolagén preukázal svoju schopnosť zvyšovať prirodzenú produkciu kolagénu v tele. Štúdie preukázali, že kolagénové peptidy z rybej kože môžu mať pozitívny vplyv na zdravie kostí tým, že zvyšujú hustotu kostných minerálov a majú protizápalovú aktivitu pri osteoartritíde.

Cieľom jednej štúdie z roku 2013 bolo zistiť účinky peptidov rybieho kolagénu na syntézu, kvalitu a mineralizáciu kolagénu. Zistenia štúdie ukazujú, že rybí kolagén má pozitívny vplyv na syntézu a kvalitu kolagénu. Výskumníci tiež zistili, že rybí kolagén bol nápomocný pri mineralizácii matrice buniek syntetizujúcich kosti in vitro. Aj keď táto štúdia nezahŕňala ľudské subjekty, ukazuje, že rybí kolagén je biomateriál, ktorý môže pomôcť pri hojení a regenerácii kostí.

Okrem toho výskumníci skúmali účinky peptidov rybieho kolagénu v systéme osteoblastickej bunkovej kultúry. Zistili, že suplementácia peptidu rybieho kolagénu „má pozitívny vplyv na osteoblastické bunky v zmysle syntézy kolagénu, kvality a mineralizácie, čo naznačuje potenciálnu užitočnosť peptidu pre kostné tkanivá“.

Rybí kolagén pomáha pri hojení rán

Rybí kolagén pomáha, aby sa škrabance alebo vážnejšie rany hojili lepšie a rýchlejšie. Schopnosť hojenia rany je v konečnom dôsledku založená na kolagéne, pretože pomáha telu vytvárať nové tkanivo. Kolagén typu I je najhojnejšou štruktúrnou zložkou dermálnej matrice, takže dáva zmysel, že viac kolagénu typu I v tele môže pomôcť rýchlejšiemu hojeniu rán.

Predtým sa verilo, že kolagény sú len štrukturálne podpory. Teraz vieme, že kolagén a fragmenty odvodené od kolagénu riadia mnohé bunkové funkcie, vrátane tvaru a diferenciácie buniek, migrácie buniek, ako aj syntézy mnohých dôležitých proteínov.

Kolagén tiež hrá rozhodujúcu úlohu vo všetkých fázach hojenia rán: hemostáza, zápal, proliferácia a remodelácia.

Rybí kolagén poskytuje zvýšený príjem bielkovín

Konzumáciou rybieho kolagénu nezískate len kolagén – získate všetko, čo kolagén obsahuje. Rybí kolagén obsahuje viac ako 97% bielkovín bez tuku, cukrov alebo uhľohydrátov, čo z neho robí jednu z absolútne najlepších bielkovinových potravín na planéte.

Má tiež veľmi výrazný profil aminokyselín. Aminokyseliny sú organické zlúčeniny, ktoré sa spájajú a vytvárajú proteíny. Spolu s bielkovinami sú stavebnými kameňmi nášho tela. Zvýšením príjmu bielkovín prostredníctvom konzumácie kolagénu môžete zlepšiť svoje cvičenie, vyhnúť sa strate svalov (a zabrániť sarkopénii) a dosiahnuť lepšiu regeneráciu po tréningu. Viac kolagénových bielkovín v strave tiež vždy pomáha pri regulácii hmotnosti.

Rybí kolagén má antibakteriálne schopnosti

Výskum z roku 2016 zistil, že rybí kolagén má ešte ďalšiu pôsobivú zložku: kolagéncín, čo je antibakteriálny peptid z rybieho kolagénu. Táto štúdia zistila, že kolagéncín úplne inhiboval rast Staphylococcus aureus, bežnejšie známeho ako stafylokok alebo stafylokoková infekcia.

Stafylokok je veľmi vážna, vysoko nákazlivá infekcia spôsobená baktériami bežne sa vyskytujúcimi na koži alebo v nose. Do budúcnosti sa morské kolagény javia ako sľubný zdroj antimikrobiálnych peptidov, ktoré by mohli zlepšiť ľudské zdravie aj bezpečnosť potravín.

Rybí kolagén vs. iné typy kolagénu

  • Hovädzí kolagén - pochádza od kráv, konkrétne z ich kože, kostí a svalov. Je vyrobený prevažne z kolagénu typu I a III, čo sa dobre hodí vzhľadom na to, že ide o najhojnejšie typy vytvárané v ľudskom tele. Je bohatým zdrojom glycínu a prolínu, a preto je užitočný pre tvorbu kreatínu, budovanie svalov a tiež pomáha telu vytvárať vlastný kolagén.
  • Kurací kolagén - kuracom kolagéne je najhojnejší typ 2, ktorý je najlepší na stavbu chrupavky. Vďaka tomu je prospešný pre zdravie kĺbov, najmä preto, že tento zdroj tiež poskytuje chondroitín sulfát a glukozamín sulfát – obe majú účinky proti starnutiu. Väčšina doplnkov obsahujúcich kolagén zvyčajne používa kurací kolagén typu 2.
  • Rybí kolagén - zistilo sa, že kolagén získaný z rýb sa ľahko vstrebáva a poskytuje väčšinou kolagén typu 1 s aminokyselinami glycínom, prolínom a hydroxyprolínom. Pretože typ 1 možno nájsť v celom tele, konzumácia väčšieho množstva rybieho kolagénu bola spojená s výhodami pre kĺby, pokožku, životne dôležité orgány, cievy, trávenie a kosti. Hydroxyprolín je dôležitou zložkou kolagénovej trojzávitnice a nižšie hladiny sa spájajú s degradáciou kĺbov, a teda s príznakmi starnutia. Hydroxyprolín je potrebný pre stabilitu kolagénu a vzniká modifikáciou normálnych prolínových aminokyselín po vybudovaní kolagénového reťazca. Táto reakcia tiež vyžaduje vitamín C (na pomoc pri pridávaní kyslíka), čo je dôvod, prečo nedostatok vitamínu C môže spôsobiť abnormality v hladinách kolagénu.
  • Vaječný kolagén - ktorý sa nachádza v škrupinách a bielkoch vajec, obsahuje väčšinou kolagén typu 1. Obsahuje tiež typ 3, 4 a 10, ale zďaleka najviac typu 1, rovnako ako ľudské telo (približne 100-krát viac typu 1 ako typu 4). Poskytuje glukozamín sulfát, chondroitín sulfát, kyselinu hyalurónovú a rôzne aminokyseliny, ktoré sú prospešné pre budovanie spojivového tkaniva, hojenie rán, budovanie svalovej hmoty a zníženie bolesti/stuhnutosti.

Rybí kolagén ako výživový doplnok

Doplnky rybieho kolagénu nájdete aj v našom eShope. Je dostupný ako tableta, tekutina alebo prášok. Doplnok môže obsahovať kyselinu hyalurónovú a vitamín C, pretože napomáhajú vstrebávaniu kolagénu. Keď sa kolagén hydrolyzuje, molekuly proteínu sa rozbijú na menšie molekuly. Doplnky hydrolyzovaného rybieho kolagénu sú ľahšie stráviteľné a absorbované telom.

Ak máte obavy, že doplnok bude voňať a/alebo chutiť ako ryba, nebojte sa – dnes je na trhu veľa produktov rybieho kolagénu, ktoré sú bez chuti a zápachu alebo majú neutrálnu chuť.

Práškový kolagén môžete jednoducho zmiešať so smoothies, kávou, čajom alebo šálkou horúcej vody. Dokonca ho môžete pridať do polievok alebo omáčok. Domáci rybí vývar je ďalším skvelým spôsobom, ako získať výhody kolagénu z rýb. 

Kolagén na krásu (prášková forma) s aktívnymi látkami proti starnutiu a príjemnou citrónovou chuťou. Obsahuje vysokú dennú dávku klinicky testovaného bioaktívneho rybieho kolagénu – 5000 mg, kyselinu hyalurónovú, vitamín C a zinok. 

Pozrieť v eShope >


Kolagén + Lysine + Vitamín C - (tabletová forma) hydrolyzovaný kolagén z rýb 500 mg, ktorý pôsobí spoločne s aminokyselinou lyzín a vitamínom C a zlepšuje zdravie svalov a kostí, pomáha bojovať s osteoporózou a inými ochoreniami kostí. 

Pozrieť v eShope >


DuoLife Collagen - (tekutá forma) kolagén s obsahom pestrej zmesi prírodných antioxidantov pomáha koži udržať si pevnosť a pružnosť, chráni ju pred predčasným starnutím, pozitívne vplýva na zdravie vlasov a nechtov. Prírodný kolagén zabezpečuje optimálny stav kĺbových chrupaviek a kostí.

Pozrieť v eShope >

Zaujímavosti 

  • Chemici prvýkrát extrahovali kolagén z rybej kože v roku 1985.
  • Rybí kolagén sa niekedy nazýva morský kolagén, ale produkty morského kolagénu niekedy pochádzajú z mäkkýšov a medúz, čo sa veľmi neodporúča na užívanie.
  • Rybí kolagén sa získava z šupín, kože, kostí a plutiev sladkovodných alebo morských rýb.
  • Rybie telo (vrátane hláv a očí) sa používa na prípravu mnohých jedál.
  • Rybí kolagén má vysoký obsah esenciálnych a neesenciálnych aminokyselín.

zdroj: draxe.com

zdroj obrázky: smartpepcan.com, zeenews.india.com