Šípky sú plody rastliny divokej ruže - a to hlavné, sú jedlé! Tradične sa používajú pre svoje liečivé vlastnosti a dnes sú predmetom rozsiahleho výskumu. Vďaka prítomnosti kyseliny ellagovej, lykopénu a fenolov majú šípky rôzne výhody a zlepšujú vaše zdravie rôznymi spôsobmi.

Niečo o šípkach

Ovocie začína rásť začiatkom leta, dozrieva koncom leta až na jeseň. Plody sa zberajú zvyčajne buď asi týždeň po prvom mraze alebo neskoro na jeseň. S obľubou sa z nich vyrába tradičná maďarská ovocná pálenka palinka, ktorá je dobre známa v krajinách zdieľajúcich rakúsko-uhorskú históriu. Šípky môžete nájsť v dvoch odrodách - Rosa gallica a Rosa canina, ktoré sú pôvodom z Ázie, Európy a severnej Afriky. 

Aké je nutričné zloženie šípok?

Šípky obsahujú hlavne vitamín C a to 426 mg na 100 g a vitamín A 4345 IU na 100 g. Samozrejme obsahuje aj iné vitamíny, ako napríklad vitamíny skupiny B, vitamín E a K, a obsahuje tiež minerálne látky a to: vápnik, železo, horčík, fosfor, draslík, sodík a zinok.

Aké výhody pre zdravie poskytujú šípky?

Ovocie má množstvo využití. Primárne sa používa pri prevencii mnohých chorôb - vďaka vysokému obsahu vitamínu C je to oslabená imunita, ďalej sem patrí osteoartróza a žalúdočné ochorenia. Môže sa tiež použiť ako diuretikum a mierne preháňadlo. Ovocie sa tiež v podobe oleja používa na pokožku.

Vitamín C v šípkach

Šípky sú tak bohaté na vitamínu C, a táto výživná látka si zaslúži osobitnú zmienku. Vedeli ste, že šípky obsahujú až 60-násobok vitamínu C, ktorý sa nachádza v pomaranči?

Jednou z hlavných výhod vitamínu C je potenciálna stimulácia produkcie kolagénu. Kolagén je bielkovina, ktorá tvorí spojivové tkanivo v tele. Vitamín tiež lieči zápaly a zlepšuje imunitu. Zabraňuje skorbutu, chorobe, ktorá môže spôsobiť svalovú slabosť, bolesti kĺbov, vyrážky a stratu zubov.

Vitamín C v šípkach tiež pomáha udržiavať zdravie ciev. A kvôli vysokej hladine tohto vitamínu dokonca aj indiánske kmene používali čaj z ovocia na liečbu respiračných ochorení.

Vitamín C v šípkach tiež pomáha telu lepšie vstrebávať železo. Železo má niekoľko výhod, z ktorých hlavná je prevencia anémie a udržanie zdravej krvi. A áno, vitamín C môže pomôcť zabrániť a skrátiť trvanie príznakov nachladnutia a chrípky. Nemusíte sa preto báť, ani keď sa menia ročné obdobia.

Tip pre vás - pokiaľ ide o varenie šípok (alebo akýchkoľvek potravín bohatých na vitamín C), nikdy nepoužívajte hliníkové panvice alebo riad, pretože by mohli vitamín v potravinách zničiť.

Šípky pomáhajú predchádzať rakovine a iným chronickým chorobám

Podľa jednej štúdie po užití extraktu zo šípky sa znížil rast a migrácia buniek rakoviny prsníka. V štúdii najvyššie koncentrácie extraktu šípky znížili migráciu buniek rakoviny prsníka až o 45%. Ovocný extrakt tiež zabraňoval rakovinovému množeniu v mozgu, mieste, kam sa bunky rakoviny prsníka zvyknú rozširovať.

Ďalšia štúdia sa zameriava na fytochemikálie prítomné v čaji zo šípok. Polyfenoly prítomné v ovocí pomáhajú zabrániť množeniu ľudských rakovinových buniek.

Podľa španielskej štúdie by šípky mohli byť aktívnymi zložkami bežnej stravy, ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine hrubého čreva. Ovocie má tiež protizápalový účinok, ktorý prispieva k jeho preventívnym vlastnostiam proti rakovine. Šípky obsahujú určité bioaktívne zlúčeniny, ako sú fenoly, kyselina askorbová (vitamín C), beta-karotén, triesloviny a pektíny - to všetko pomáha potlačiť oxidačný stres, ktorý môže inak viesť k rakovine.

Japonská štúdia tiež zdôraznila účinnosť ovocia na potlačenie zápalu a následného množenia rakovinových buniek. Jeden hlavný flavonoid v šípke, nazývaný tilirozid, má chvályhodný protizápalový účinok. Aj keď je výťažok zo šípky bezpečný, treba mať na pamäti jednu vec - pacienti, ktorí užívajú šípku spolu s niektorými liekmi, musia byť zvlášť opatrní. Je to tak preto, lebo šípky môžu interagovať s liekmi na predpis a s voľným predajom.

Ruža šípová tiež obsahuje ďalšie účinné látky nazývané karotenoidy, o ktorých je známe, že spomaľujú expanziu určitých foriem nádoru. Zistilo sa tiež, že výťažok zo šípky predchádza epitelitíde, ktorá by mohla byť spôsobená rádioterapiou u pacientov s rakovinou hlavy a krku. Pozorovalo sa tiež, že ovocie zastavuje a dokonca odvracia rast určitých druhov rakoviny.

Šípky obsahujú aj lykopén (zlúčenina, ktorá im dodáva červenú farbu). Lykopén je obľúbený pre svoju protirakovinovú aktivitu. Stimuluje komunikáciu medzi bunkami, ktorých poškodenie vedie k množeniu rakovinových nádorov.

Pozrieť v eShope >


Šípkový olej udržuje zdravú pokožku

Olej z plodov šípky preniká hlboko do vrstiev pokožky a zlepšuje jej zdravie. Vitamín C, ako sme už spomínali, stimuluje produkciu kolagénu a redukuje vrásky a jemné linky. Ovocie obsahuje aj vitamín A, ktorý zlepšuje vlhkosť v pokožke.

Šípkový olej tiež bojuje proti UV žiareniu pôsobením slnka. Antioxidanty v ovocí zlepšujú textúru a tón pleti a pomáhajú liečiť pigmentáciu. Esenciálne mastné kyseliny v oleji  tiež zabraňujú zjazveniu a podporujú regeneráciu pokožky. Pamätajte však, že olej sa nesmie nanášať priamo na akné.

Celebrity ako vojvodkyňa z Cambridge a Victoria Beckham (okrem niekoľkých ďalších), podľa správ, používajú šípkový olej, aby si udržali pokožku bez škvŕn. Olej z ovocia je tiež vhodný na korekciu tmavých škvŕn a ošetrenie suchej alebo svrbiacej pokožky.

Podľa japonskej štúdie sa môže šípka, ak sa užíva perorálne, použiť ako prostriedok na bielenie pokožky.

Ruža šípová tiež obsahuje kvercetín, o ktorom sa zistilo, že zabraňuje melanómu, závažnej forme rakoviny kože.

Pozrieť v eShope >


Šípky pomáhajú zmierniť zápal a bránia poškodeniu kĺbov

Šípky obsahujú zložky, o ktorých sa predpokladá, že zmierňujú zápal kĺbov a zabraňujú poškodeniu kĺbov. Sú bohaté na vitamín C, ktorý má antioxidačné vlastnosti. Antioxidanty sú látky, ktoré potláčajú škodlivé molekuly (voľné radikály), ktoré sa vytvárajú vo vašich bunkách a ktoré môžu spôsobiť poškodenie alebo ochorenie tkaniva. Ďalšie štúdie zistili, že môžu znížiť produkciu špecifických enzýmov, ktoré štiepia chrupavku.

Pozrieť v eShope >

Zdroj: stylecraze.com