Zdravé pečenie s bezlepkovou kašou MorgenStund
MorgenStund tradičná značka P. Jentschura je plnohodnotná raňajková kaša pre celú rodinu. V prípade, že trpíte celiakou, je pre Vás bezlepková kaša MorgenStund ideálnym riešením.
Vysoko cenná bezlepková a bezlaktózová pšeno-pohánková kaša je obľúbená vďaka vysokej koncentrácii prírodných substancií a dobrej stráviteľnosti. Príprava je veľmi jednoduchá. MorgenStund môžeme uvariť ako kašu alebo jednoducho preliať horúcou vodou a nechať odstáť. Taktiež si z nej môžeme upiecť zdravé vianočné koláčiky a iné zdravé dobroty.
- bezlepková
- bez laktózy
- bez pridaného cukru
- bohatá na vlákninu
- rastlinný zdroj bielkovin
- vhodná pre veganov
- rychle pripravená
- rôzne a kreatívne varianty receptov
Určite už začínate rozmýšľať nad dobrotami, ktoré budete chystať na vianočné stoly. Máme pre vás niekoľko receptov pomocou ktorých pripravíte chutné a zdravé maškrtky.
Tak sa poďme do toho pustiť:
Obdĺžníčky s MorgenStund
- 300 g MorgenStund (nevariť)
- 160 g masla
- 180 g lieskových orieškov alebo mandlí, mletých
- 180 g medu
- 2 vajcia
- 125 g brusníc
- 60 g marhuľového džemu
- 1 štipka soli
Maslo nechajte pri nízkej teplote pomaly rozpustiť. MorgenStund, lieskové orechy alebo mandle dajte do misky, zalejte rozpusteným maslom, opatrne premiešajte a nechajte asi 10 minút odstáť. Med a vajcia spolu vyšľahajte a pridajte soľ. Teraz opatrne vmiešajte vychladnutú zmes MorgenStund. Pridajte brusnice a džem. Zmes premiešajte rukami, aby ste vytvorili homogénnu hmotu. Túto rozotrite stierkou alebo rukami na vymastený plech a pritlačte.
Teplota pečenia: 180 °C
Doba pečenia: cca 25-35 minút
MorgenStundové mufiny
- 80 g MorgenStund (surová zmes)
- 180 g celozrnnej špaldovej múky (typ 1050)
- 200 g čučoriedok, čerstvých alebo mrazených (nerozmrazovať)
- 1 zrelý banán
- 3 polievkové lyžice (40 ml) agávového sirupu
- 150 g mäkkého masla
- 2 vajcia
- 100 ml ovseného nápoja
- 1 balíček bourbonskej vanilky
- ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva
- 12 polovíc vlašských orechov
- 12 papierových košíkov na pečenie
Banán v hlbokom tanieri roztlačíme vidličkou. Všetky suroviny okrem čučoriedok dáme do misky a mixérom vymiešame na cesto. Prípadne pridajte ešte trochu múky. Potom vmiešame čučoriedky. Pomocou lyžice dávkujeme cesto do papierových košíčkov. Navrch položíme polovicu vlašského orecha.
Teplota pečenia: 160°C
Doba pečenia: 20-25 minút
MorgenStund Perníčky
- 100 g MorgenStund
- 200 g mletých mandlí
- 150 g surového trstinového cukru
- 2 vajcia
- 3 lyžice perníkového korenia
- 1 štipka kypriaceho prášku do pečiva
- 1 štipka soli
- šťava z jedného pomaranča (cca 4 polievkové lyžice)
- kôra z polovice bio citrónu
- 6 ks oblátky
Zmiešajte MorgenStund, perníkové korenie, mandle a prášok do pečiva v miske. V inej miske vyšľaháme vajíčka spolu s cukrom a soľou do peny. Pridajte kôru z citrónovej kôry, pomarančový džús, zmes MorgenStund a zamiešajte. Plech vystelte papierom na pečenie a naň rozložte oblátky. Teraz nalejte 1 - 2 dobre naplnené čajové lyžičky zmesi MorgenStund na oblátky. Prstami vytvarujte okrúhle hladké perníčky. Uistite sa, že okolo je ponechaný malý okraj.
MorgenStund perníčky nechajte odpočívať pred pečením asi 1 hodinu a po upečení nechajte vychladnúť.
Teplota pečenia: 150 °C
Doba pečenia: 20 minút
MorgenStund placky z ovsenných vločiek
- 125 g masla
- 150 g MorgenStund‘ (surová zmes)
- 130 g ovsenných vločiek
- 50 g mleté mandle alebo lieskové oriešky
- 100 g tekutého medu
- 2 vajcia
- malá lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- 50 g tabulkovej čokolády
Maslo rozpustíme pri nízkej teplote. MorgenStund, ovsenné vločky a mandle dáme do misy a opatrne zmiešame s rozpusteným maslom a necháme cca 10 min postáť. Vyšľaháme med s vajciami. K tomu pridáme prášok do pečiva a soľ. Teraz pridáme vychladenú zmes MorgenStund‘ a opatrne premiešame. Nakoniec pridáme malé kúsky nasekanej čokolády. Dvoma kávovými lyžičkami dávame na papier na pečenie, ktorý je na plechu, malé hromádky. Toto množstvo vystačí cca na 40 placiek.
Teplota pečenia: 175°C
Doba pečenia: 12–15 minút
Guličky z MorgenStund
- 125 g masla
- 200 g MorgenStund‘ (surová zmes)
- 130 g mletých mandlí nebo lieskových orieškov
- 80 g tekutého medu
- 1 vajce
- Štipka soli
Maslo rozpustíme pri nízkej teplote. MorgenStund a mandle dáme do misy a opatrne zmiešame s rozpusteným maslom a necháme cca 10 min postáť. Vyšľaháme med s vajcom a pridáme soľ. Teraz pridáme vychladenú zmes MorgenStund‘ a opatrne premiešame. Cesto necháme asi 1 hodinu vychladiť v chladničke. Z cesta vytvarujeme malé guličky, ktoré dávame na papier na pečenie. Toto množstvo vystačí cca na 40 guličiek.
Tip: podľa chuti môžeme pridat škoricu alebo vanilku
Teplota pečenia: 175°C
Doba pečenia: 12–15 minút
Dobrú chuť. :)