Betakarotén - Skladom
Vitamín A+D 10 000/400 IU
Betakarotén 25 000 IU
Vitamín A 10 000 IU
Betakarotén je rastlinný pigment, ktorý dodáva červenej, oranžovej a žltej zelenine žiarivú farbu.
Betakarotén sa považuje za karotenoid provitamínu A, čo znamená, že ho telo dokáže premeniť na vitamín A (retinol).
Betakarotén má navyše silné antioxidačné vlastnosti.
Názov je odvodený z latinského slova "karota", čo znamená mrkva. Betakarotén objavil vedec Heinrich Wilhelm Ferdinand Wackenroder, ktorý ho v roku 1831 vykryštalizoval práve z mrkvy.
Okrem toho, že slúži ako diétny zdroj provitamínu A, betakarotén funguje aj ako antioxidant. Antioxidanty sú zlúčeniny, ktoré neutralizujú nestabilné molekuly nazývané voľné radikály. Keď sa počet radikálov v tele príliš zvýši a spôsobí nerovnováhu, vedie to k poškodeniu buniek a tkanív, ktoré sa nazýva oxidačný stres. Oxidačný stres je známym prispievateľom k vzniku určitých chronických chorôb. Antioxidanty ako betakarotén pomáhajú znižovať alebo predchádzať oxidačnému stresu v tele.
Veľa výskumov ukazuje, že strava bohatá na antioxidanty môže podporovať zdravie.
Znížením oxidačného stresu v tele môžu antioxidanty pomôcť chrániť pred ochoreniami, ako sú:
- určité druhy rakoviny
- ochorenie srdca
- kognitívne poruchy, ako je Alzheimerova choroba
Zdravotné účinky betakaroténu
Betakarotén udržuje zdravé oči
Betakarotén je karotenoid provitamínu A alebo živina, ktorú si telo ľahko premieňa na vitamín A. Výskum ukázal, že konzumácia stravy bohatej na karotenoidy vrátane betakaroténu podporuje zdravie očí a predchádza chorobám očí. Štúdie preukázali, že ľudia s vysokou hladinou karotenoidov v krvi môžu znížiť riziko makulárnej degenerácie až o 35%.
Jedna kórejská štúdia zistila silné spojenie medzi príjmom betakaroténu a zníženým rizikom makulárnej degenerácie u fajčiarov.
Betakarotén zlepšuje kognitívne funkcie
Existujú dôkazy, že betakarotén, podobne ako iné antioxidanty, môže zlepšiť pamäť a kognitívne funkcie. Prehľad viacerých štúdií zistil, že dlhodobá suplementácia betakaroténom mala pozitívny vplyv na kognitívne funkcie a pamäť.
Antioxidanty ako betakarotén môžu byť veľmi užitočné pri znižovaní prejavov Alzheimerovej choroby a kognitívneho poklesu súvisiaceho s vekom.
Betakarotén ochraňuje pokožku
Výskum ukázal, že antioxidanty, vrátane betakaroténu, môžu pomôcť udržiavať zdravie a vzhľad pokožky a môžu ju chrániť pred UV žiarením zo slnka.
Betakarotén bráni vzniku rakoviny
Vedci zistili, že strava s vysokým obsahom betakaroténu a ďalších antioxidantov môže znížiť riziko niektorých druhov rakoviny, vrátane rakoviny prsníka, pľúc a rakoviny pankreasu.
Zdravotné riziká pri užívaní betakaroténu
Vitamín A je živina rozpustná v tukoch, ktorá sa môže hromadiť v tele, predovšetkým v pečeni, a je toxická v nadmerne veľkých dávkach. Chronický nadmerný príjem vitamínu A môže spôsobiť závraty, nevoľnosť, bolesti kĺbov, kómu alebo dokonca smrť. Dokonca aj množstvá mierne nad odporúčanou diétnou dávkou súvisia so zníženou denzitou kostí a rizikom zlomenín.
Nie je však známe, že betakarotén je toxický, a to ani pri vysokých doplnkových dávkach. Jediným známym účinkom dlhodobého nadmerného príjmu betakaroténu pre väčšinu ľudí je oranžovo-žlté sfarbenie kože.
Zistilo sa, že fajčiari, ktorí užívajú vysoké dávky doplnkov betakaroténu, majú vyššie riziko úmrtia na rakovinu pľúc.
Odporúčané dávkovanie betakaroténu
Neexistuje žiadna odporúčaná denná dávka betakaroténu. Odporúčaný denný príjem pre vitamín A sa líši podľa pohlavia a životnej fázy:
- vek 1-3: 1 000 IU
- vek 4–8: 1 321 IU
- vek 9 - 13: 2 000 IU
- vek 14 - 18 rokov: 3 000 IU pre chlapcov, 2 310 IU pre dievčatá
- dospelí: 3 000 IU pre mužov, 2 310 IU pre ženy
- tehotné ženy: 2 565 IU
- dojčiace ženy: 4 300 IU
Betakarotén je zvyčajne prítomný v pestrofarebnej žltej, oranžovej a červenej zelenine, ale aj v zelenej zelenine. Medzi potraviny, ktoré sú bohaté na betakarotén, patria sladké zemiaky, mrkva, špenát, maslová tekvica, kel, švajčiarsky mangold, melón, rímsky šalát, červená paprika a marhule.
Betakarotén je živina rozpustná v oleji a telo ho môže lepšie absorbovať, keď sa jedlá pripravujú, najmä keď sa varia na oleji.
zdroj: webmd.com