Bezlepková výživa - Skladom
MorgenStund kaša - 2 000 g
Chia semienka
Goji
MorgenStund kaša - 1 000 g
Tekvicové jadierka
Quinoa
MorgenStund kaša - 500 g
TischleinDeckDich
Názov celiakia pochádza z gréckeho slova koiliakos, čo znamená trpiaci črevnými ťažkosťami. Celiakia sa považuje za geneticky podmienenú chorobu. Ide o celoživotné ochorenie prejavujúce sa trvalou intoleranciou lepku v strave. U celiatikov dochádza po príjme potravín obsahujúcich lepok k autoimunitnej reakcii, ktorá sa prejavuje poškodením sliznice tenkého čreva s následným chronickým zápalom sliznice, miznu tu mikroklky a klky. To vedie k zníženiu povrchu tenkého čreva, a tým sa znižuje jeho schopnosť trávenia a vstrebávania živín.
Chorých s celiakiou nemožno vyliečiť, ale možno ich veľmi úspešne liečiť dodržiavaním prísnej bezlepkovej diéty a to celoživotne.
V dnešnej dobe je módnym trendom konzumovať bezlepkové potraviny aj medzi ľuďmi, ktorí netrpia celiakiou. Avšak u zdravých ľudí nebol preukázaný blahodárny vplyv na zdravie pri dodržiavaní bezlepkovej diéty. Je treba uvedomiť si, že vyradením lepku ochudobníte telo o vlákninu, dôležité vitamíny a minerálne látky, ktoré sú obsiahnuté v celozrnnej strave.
ČO JE TO LEPOK
Lepok (glutén) je zmes vo vode nerozpustných bielkovín, ktoré tvoria povrchovú časť obilnín. Intoletanci vyvoláva len časť lepku, ktorá je v každej plodine iná. Konkrétne v pšenci ide o gliadín, v raži o sekaniny, jačmeni o hordein a v ovse o avenín.
KEDY SA OBJAVUJE
Celiakia sa môže prejaviť v každom veku. U detí dochádza k prejavom celiakie za niekoľko týždňov až mesiacov po tom, čo im je podávaná strava obsahujúca lepok, napr. pokrmy zahustené múkou, piškóty, krupicová kaša. Deti trpia hnačkami, typické sú objemná, mastná, svetlejšia a silne zapáchajúca stolica. Dochádza k postupnému zväčšovaniu brucha a strate na váhe. Deti sú mrzuté a plačlivé, trpia nechutenstvom, neprospievajú a dochádza k spomaleniu až zastaveniu rastu.
U starších detí a dospelých sa ochorenie často prejaví až po závažnej záťažovej situácii, napr. tehotenstve, ťažkom infekčnom ochorení, operácii. Prvé príznaky celiakie sa neobjavia okamžite po požití potraviny obsahujúcej lepok. Obvykle nastávajú po troch až šiestich mesiacoch, počas ktorých dostával celiatik každodenne stravu, ktorá obsahovala lepok.
Medzi črevné príznaky patria: problémy so zažívacím traktom, ako aj bolesť brucha, kŕče, plynatosť, častejšie hnačky a ojedinele sa môže vyskytnúť aj zápcha. Mimočrevné príznaky sa prejavujú dlhotrvajúcou únavou, depresiami a zvýšenými hodnotami vo výsledkoch pečeňových testov. V dôsledku poruchy vstrebávania živín dochádza k anémii (chudokrvnosti), strate váhy, osteoporóze (rednutie kostí) a defektom zubov. U žien dochádza k nepravidelnej menštruácii a opakovaným potratom. Neliečená celiakia môže byť príčinou neplodnosti. Zriedkavo sa vyskytuje aj Durhingova dermatitída (ochorenie kože prejavujúce sa svrbivými pľuzgieriky na končatinách a chrbte), ktoré diagnostikuje dermatológ a vyjadrí podozrenie na celiakiu.
VÝSKYT
Posledné sčítavanie celiatikov na Slovensku k 31.12.2019, hovorí o počte 22 735 pacientov. Zvýšené riziko ochorenia je v rodinách celiatikov, pri cukrovke I. typu a u ľudí, ktorí trpia ochorením štítnej žľazy.
DIAGNOSTIKA
Orientačné vyšetrenie si môže urobiť každý sám pomocou testov, ktoré sú voľne predajné v lekárňach. Testy dokážu určiť množstvo protilátok v krvi neliečených celiatikov, ale je to len orientačné vyšetrenie.
Konečnú diagnózu môže stanoviť iba lekár gastroenterológ, ktorý vykoná odber sliznice tenkého čreva pomocou enterobiopsie alebo enterobioptickej kapsule. Vyšetrenie sa robí v čase, kedy nie je bezlepková diéta dodržiavaná minimálne 3 mesiace.
Diagnózu potvrdí zlepšenie stavu po nasadení bezlepkovej diéty, ktorá umožní obnovu klkov črevnej sliznice, a tým opäť obnoví normálne vstrebávanie živín z čreva. U detí nastáva vymiznutie príznakov v priebehu niekoľkých týždňov až mesiacov. U dospelých dochádza k normalizácii zmien počas 3 - 6 mesiacov, u ťažkých stavov sa sliznica už nemusí nikdy úplne obnoviť.
ROZDIEL MEDZI ALERGIOU A Intoleranciou LEPKU
Alergia na lepok je nepríjemná svojimi príznaky, ktoré sa prejavujú do niekoľkých minút po konzumácii lepku. Jedná sa hlavne o nevoľnosť, kŕče a hnačku. Na rozdiel od intolerancie lepku (celiakia) nedochádza k vzniku protilátok proti bunkám tenkého čreva, a tak ani ku komplikáciám v podobe poškodenie sliznice tenkého čreva.
LIEČBA
Dostatočným liečebným opatrením je bezlepková diéta, pri ktorej je jedinou úlohou vyhnúť sa potravinám, ktoré obsahujú lepok. Niektorí celiatici trpia aj laktózovou intoleranciou, u nich je nevyhnutné vysadiť mlieko. Prísne dodržiavanie bezlepkovej diéty má u celiatikov ochranný vplyv proti nádorovým ochoreniam tenkého čreva. U detí je pri dodržiavaní diéty zaručený plnohodnotný vývoj.
Pri neskorom rozpoznaní môže celiakia dospieť až do štádia rozvratu metabolizmu (celiakálna kríza), kedy chorý nie je schopný prijímať ústami ani tekutiny, je úplne vyčerpaný, podvyživený a dehydrovaný. Je nevyhnutná hospitalizácia a parenterálnej (umelá) výživa.
Do úplného uzdravenia črevnej sliznice je nutná suplementácia vitamínov, stopových prvkov a minerálnych látok, hlavne vápnika a železa.
BEZLEPKOVÁ DIÉTA
V diéte sa nesmú vyskytovať všetky obilniny a výrobky z nich, ktoré obsahujú lepok. Mnoho potravín musí byť zo stravy vylúčených a nahradených novými bezlepkovými výrobkami. Ako náhrada pšenice, raže, jačmeňa a ovsa sa používa ryža, kukurica, amarant, pšeno a zemiaky. V špecializovaných predajniach možno zakúpiť potraviny, ktoré neobsahujú lepok, ako sú rôzne druhy pečiva a cestovín.
Tolerancia lepku je u celiatikov individuálna, chorobné príznaky vyvoláva už dávka 100 mg lepku za deň. Bezpečná dávka je stanovená na 20 - 50 mg lepku denne. Bežná strava u zdravých ľudí obsahuje 7 - 20 g lepku denne.
Vhodné sú bezlepkové potraviny obsahujúce v 100 g iba 2 mg lepku. Výrobky sú slovne označené ako bezlepkové alebo symbolom prečiarknutého klasu a sú pre celiatikov úplne bezpečné.
Potraviny s veľmi nízkym obsahom lepku obsahujú v 100 g maximálne 10 mg lepku. Je teda potrebné konzumáciu týchto potravín strážiť.