Celiakia

Celiakia je imunitná reakcia na konzumáciu gluténu, proteínu nájdeného v pšenici, jačmeni a raži.

Ak trpíte celiakiou, jesť lepok vyvoláva imunitnú odpoveď vo vašom tenkom čreve. V priebehu času táto reakcia poškodzuje výstelku tenkého čreva a bráni jej v vstrebávaní niektorých živín (malabsorpcia). Poškodenie čriev často spôsobuje hnačky, únavu, chudnutie, nadúvanie a anémiu a môže viesť k závažným komplikáciám.

U detí môže malabsorpcia ovplyvniť rast a vývoj, okrem toho, že spôsobuje príznaky pozorované u dospelých.

Neexistuje žiadny liek na celiakiu - ale pre väčšinu ľudí môže prísna bezlepková strava pomôcť zvládať príznaky a podporovať hojenie čriev.

Príčiny vzniku celiakie

Vaše gény v kombinácii s jedlom s lepkom a inými faktormi môžu prispieť k celiakii, ale presná príčina nie je známa. K tomu môžu prispieť aj dojčenie, gastrointestinálne infekcie a črevné baktérie. Niekedy sa celiakia stane aktívnou po operácii, tehotenstve, pôrode, vírusovej infekcii alebo silnom emocionálnom strese.

Keď imunitný systém tela nadmerne reaguje na lepok v potravinách, reakcia poškodzuje malé, vlasovité projekcie (klky), ktoré ohraničujú tenké črevo. Klky absorbujú vitamíny, minerály a ďalšie živiny z potravín, ktoré jete. Ak sú vaše klky poškodené, nemôžete získať dostatok živín bez ohľadu na to, koľko jete.

Neliečená celiakia môže spôsobiť

Podvýživu

K tomu dôjde, ak vaše tenké črevo nedokáže absorbovať dostatok živín. Podvýživa môže viesť k chudokrvnosti a chudnutiu. U detí môže podvýživa spôsobiť pomalý rast a krátku postavu.

Oslabenie kostí

Malabsorpcia vápnika a vitamínu D môže viesť k zjemneniu kostí (osteomalacia alebo krivica) u detí a k strate kostnej denzity (osteopénia alebo osteoporóza) u dospelých.

Neplodnosť a potrat

Malabsorpcia vápnika a vitamínu D môže prispieť k reprodukčným problémom.

Neznášanlivosť laktózy

Poškodenie tenkého čreva by vám mohlo spôsobiť bolesť brucha a hnačku po jedle alebo pití mliečnych výrobkov obsahujúcich laktózu. Akonáhle sa vaše črevo uzdraví, možno budete môcť znova tolerovať mliečne výrobky.

Rakovina

Ľudia s celiakiou, ktorí neudržujú bezlepkovú diétu, majú väčšie riziko vzniku niekoľkých foriem rakoviny, vrátane črevného lymfómu a rakoviny tenkého čreva.

Problémy s nervovým systémom

U niektorých ľudí s celiakiou sa môžu vyskytnúť problémy, ako sú záchvaty alebo ochorenie nervov na rukách a nohách (periférna neuropatia).

Produkty pre celiatikov

Preto Dr. Jentschura prišiel so zdravou kašou MorgenStund, ktorá je bez lepku a laktózy, bez pridaného cukru, vhodná tiež pre vegánov.

MorgenStund sú plnohodnotné raňajky pre celú rodinu. Zásadotvorná kaša boduje hodnotnými výživovými látkami, zasýti bez obsahovala veľké množstvo kalórií a je ľahko stráviteľná. Stručne povedané - ideálny základ pre telesnú a duševnú výkonnosť.

Zmiešaním s horúcou vodou alebo horúcim ovseným mliekom pripravíte MorgenStund veľmi rýchlo a potom stačí už len dozdobiť ovocím, orechmi, škoricou. 

TischleinDeckDich je zas chutné a výživné quinoa-proso jedlo, doplnené množstvom aromatickej zeleniny a bylín. Kvalitné uhľohydráty a rastlinné bielkoviny zaisťujú dlhotrvajúcu sýtosť a rovnomernú dodávku energie - pre optimálny výkon v každodennom živote bez toho, aby ste sa cítili plno. TischleinDeckDich je samozrejme bez lepku, mliečneho cukru, prídavných látok a s vysokým obsahom vlákniny.