Draslík

Draslík je jedným zo siedmich základných makrominerálov. Ľudské telo potrebuje na podporu kľúčových procesov najmenej 100 mg draslíka denne.

Vysoký príjem draslíka znižuje riziko celkovej úmrtnosti o 20%. Znižuje tiež riziko mŕtvice, znižuje krvný tlak, chráni pred stratou svalovej hmoty, zachováva minerálnu hustotu kostí a znižuje tvorbu obličkových kameňov.

Medzi primárne funkcie draslíka v tele patrí regulácia rovnováhy tekutín a kontrola elektrickej aktivity srdca a ďalších svalov.

Fakty o draslíku

Dospelí by mali konzumovať 4 700 mg draslíka denne. Málo ľudí však konzumuje dostatok draslíka.

Draslík podporuje krvný tlak, kardiovaskulárne zdravie, pevnosť kostí a svalovú silu.

Cvikla, biela fazuľa, sójové bôby a fazuľa lima sú potravinami s najvyšším obsahom draslíka.

Nedostatok draslíka môže viesť k únave, slabosti a zápche. Môže to prerásť až do paralýzy, zlyhania dýchania a bolestivých črevných prekážok.

Hyperkaliémia znamená, že v krvi je príliš veľa draslíka, čo môže mať tiež vplyv na zdravie.

Národný prieskum zdravia a výživy (NHANES) tiež uviedol, že menej ako dve percentá ľudí spĺňajú dennú potrebu draslíka 4 700 mg. Ženy konzumujú v priemere menej draslíka ako muži.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča príjem 3 510 mg denne a súhlasí s tým, že väčšina svetovej populácie toto odporúčanie nespĺňa.

Zdravotné účinky draslíka

Draslík má preukázané zdravotné výhody.

Je to elektrolyt, ktorý pôsobí proti účinkom sodíka a pomáha udržiavať stabilný krvný tlak. Draslík je tiež dôležitý pre udržanie rovnováhy kyselín a báz v tele. Bázy sú zásady, ktoré sa ešte nerozpustili vo vode.

Krvný tlak a kardiovaskulárne zdravie

Nízky príjem draslíka bol opakovane spájaný s vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi chorobami. Udržiavanie nízkeho príjmu sodíka je nevyhnutné pre zníženie krvného tlaku, ale rovnako dôležitý môže byť aj správny príjem draslíka.

Zvýšenie príjmu draslíka spolu s poklesom sodíka je rozhodujúce pre zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb.

V jednej štúdii mali tí, ktorí konzumovali 4 069 mg draslíka denne, o 49% nižšie riziko úmrtia na ischemickú chorobu srdca v porovnaní s tými, ktorí konzumovali asi 1 000 mg denne.

Udržuje zdravé kosti a svaly

Potraviny bohaté na draslík udržiavajú v tele zásadité prostredie, na rozdiel od acidózy. Metabolickú acidózu spúšťa strava plná okysľujúcich potravín, ako je mäso, mliečne výrobky a spracované obilné zrná. Acidóza je bežným výsledkom typicky kyslej západnej stravy.

Acidóza môže spôsobiť vylučovanie dusíka, stratu minerálnej hustoty kostí a úbytok svalov. Strava s vysokým obsahom draslíka môže pomôcť zachovať svalovú hmotu u starších ľudí, ako aj pri stavoch, ktoré zvyčajne vedú k úbytku svalov, ako je napríklad diabetická ketóza. Dostatočný príjem draslíka tomu však môže zabrániť.

Jedna štúdia zistila, že účastníci, ktorí prijali 5 266 miligramov draslíka denne, si udržali v priemere o 3,6 kilogramov čistej svalovej hmoty viac ako tí, ktorí prijímali draslík o 50% menej. Niektoré štúdie tiež ukazujú zvýšenie hustoty kostí pri vysokom príjme draslíka.

Nedostatok draslíka v tele

Príznakom nedostatku draslíka je únava.

Nedostatok draslíka môže spôsobiť celý rad príznakov a zdravotných problémov - známych ako hypokaliémia.

Normálna hladina draslíka je definovaná medzi 3,5 a 5,0 milimolmi na liter (mmol / l).

Hypokaliémia je diagnostikovaná, keď hladina draslíka klesne pod 3,5 mmol / l. Mierny nedostatok draslíka sa spravidla nebude prejavovať príznakmi. Hladina draslíka nižšia ako 2,5 mmol / l sa považuje za extrémne nedostatočnú a príznaky sa budú zhoršovať pri znižovaní jeho hladín.

Medzi príznaky nízkej hladiny draslíka patria:

  • malátnosť a únava
  • slabosť a bolesť svalov po celom tele
  • zápcha

Extrémne nízka hladina draslíka môže spôsobiť:

  • silnú svalovú slabosť a paralýzu
  • respiračné zlyhanie
  • bolestivé prekážky v čreve
  • mravčenie, necitlivosť alebo svrbenie, ktoré sú hlavne na rukách a nohách
  • prerušované svalové kŕče

Nízku hladinu draslíka možno diagnostikovať pomocou jednoduchých krvných testov a liečiť úpravou stravy alebo doplnením draslíka doplnkami výživy. Pravidelné lekárske prehliadky a vyšetrenia tiež pomôžu človeku sledovať hladinu draslíka a vyhnúť sa potenciálnym nedostatkom.

Zdroje draslíka

Najbežnejší zdroj draslíka je z potravy. Medzi zdroje bohaté na draslík patria:

  • ovocie - marhule, banány, kivi, pomaranče a ananás
  • zelenina - listová zelenina, mrkva a zemiaky
  • chudé mäso
  • celé zrniečka
  • fazuľa a orechy

Väčšina ľudí prijíma dostatok draslíka vyváženou stravou. Pokiaľ máte nízku hladinu draslíka môžete užívať minerál vo forme doplnkov. Ak máte závažný nedostatok, možno budete potrebovať intravenóznu (IV) liečbu.

zdroj: healthline.com, medicalnewstoday.com