Draslík - Webber Naturals
Draslík 99 mg
Draslík je jedným zo siedmich základných makrominerálov. Ľudské telo potrebuje na podporu kľúčových procesov najmenej 100 mg draslíka denne.
Vysoký príjem draslíka znižuje riziko celkovej úmrtnosti o 20%. Znižuje tiež riziko mŕtvice, znižuje krvný tlak, chráni pred stratou svalovej hmoty, zachováva minerálnu hustotu kostí a znižuje tvorbu obličkových kameňov.
Medzi primárne funkcie draslíka v tele patrí regulácia rovnováhy tekutín a kontrola elektrickej aktivity srdca a ďalších svalov.
Fakty o draslíku
Dospelí by mali konzumovať 4 700 mg draslíka denne. Málo ľudí však konzumuje dostatok draslíka.
Draslík podporuje krvný tlak, kardiovaskulárne zdravie, pevnosť kostí a svalovú silu.
Cvikla, biela fazuľa, sójové bôby a fazuľa lima sú potravinami s najvyšším obsahom draslíka.
Nedostatok draslíka môže viesť k únave, slabosti a zápche. Môže to prerásť až do paralýzy, zlyhania dýchania a bolestivých črevných prekážok.
Hyperkaliémia znamená, že v krvi je príliš veľa draslíka, čo môže mať tiež vplyv na zdravie.
Národný prieskum zdravia a výživy (NHANES) tiež uviedol, že menej ako dve percentá ľudí spĺňajú dennú potrebu draslíka 4 700 mg. Ženy konzumujú v priemere menej draslíka ako muži.
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) odporúča príjem 3 510 mg denne a súhlasí s tým, že väčšina svetovej populácie toto odporúčanie nespĺňa.
Zdravotné účinky draslíka
Draslík má preukázané zdravotné výhody.
Je to elektrolyt, ktorý pôsobí proti účinkom sodíka a pomáha udržiavať stabilný krvný tlak. Draslík je tiež dôležitý pre udržanie rovnováhy kyselín a báz v tele. Bázy sú zásady, ktoré sa ešte nerozpustili vo vode.
Krvný tlak a kardiovaskulárne zdravie
Nízky príjem draslíka bol opakovane spájaný s vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi chorobami. Udržiavanie nízkeho príjmu sodíka je nevyhnutné pre zníženie krvného tlaku, ale rovnako dôležitý môže byť aj správny príjem draslíka.
Zvýšenie príjmu draslíka spolu s poklesom sodíka je rozhodujúce pre zníženie rizika kardiovaskulárnych chorôb.
V jednej štúdii mali tí, ktorí konzumovali 4 069 mg draslíka denne, o 49% nižšie riziko úmrtia na ischemickú chorobu srdca v porovnaní s tými, ktorí konzumovali asi 1 000 mg denne.
Udržuje zdravé kosti a svaly
Potraviny bohaté na draslík udržiavajú v tele zásadité prostredie, na rozdiel od acidózy. Metabolickú acidózu spúšťa strava plná okysľujúcich potravín, ako je mäso, mliečne výrobky a spracované obilné zrná. Acidóza je bežným výsledkom typicky kyslej západnej stravy.
Acidóza môže spôsobiť vylučovanie dusíka, stratu minerálnej hustoty kostí a úbytok svalov. Strava s vysokým obsahom draslíka môže pomôcť zachovať svalovú hmotu u starších ľudí, ako aj pri stavoch, ktoré zvyčajne vedú k úbytku svalov, ako je napríklad diabetická ketóza. Dostatočný príjem draslíka tomu však môže zabrániť.
Jedna štúdia zistila, že účastníci, ktorí prijali 5 266 miligramov draslíka denne, si udržali v priemere o 3,6 kilogramov čistej svalovej hmoty viac ako tí, ktorí prijímali draslík o 50% menej. Niektoré štúdie tiež ukazujú zvýšenie hustoty kostí pri vysokom príjme draslíka.
Nedostatok draslíka v tele
Príznakom nedostatku draslíka je únava.
Nedostatok draslíka môže spôsobiť celý rad príznakov a zdravotných problémov - známych ako hypokaliémia.
Normálna hladina draslíka je definovaná medzi 3,5 a 5,0 milimolmi na liter (mmol / l).
Hypokaliémia je diagnostikovaná, keď hladina draslíka klesne pod 3,5 mmol / l. Mierny nedostatok draslíka sa spravidla nebude prejavovať príznakmi. Hladina draslíka nižšia ako 2,5 mmol / l sa považuje za extrémne nedostatočnú a príznaky sa budú zhoršovať pri znižovaní jeho hladín.
Medzi príznaky nízkej hladiny draslíka patria:
- malátnosť a únava
- slabosť a bolesť svalov po celom tele
- zápcha
Extrémne nízka hladina draslíka môže spôsobiť:
- silnú svalovú slabosť a paralýzu
- respiračné zlyhanie
- bolestivé prekážky v čreve
- mravčenie, necitlivosť alebo svrbenie, ktoré sú hlavne na rukách a nohách
- prerušované svalové kŕče
Nízku hladinu draslíka možno diagnostikovať pomocou jednoduchých krvných testov a liečiť úpravou stravy alebo doplnením draslíka doplnkami výživy. Pravidelné lekárske prehliadky a vyšetrenia tiež pomôžu človeku sledovať hladinu draslíka a vyhnúť sa potenciálnym nedostatkom.
Zdroje draslíka
Najbežnejší zdroj draslíka je z potravy. Medzi zdroje bohaté na draslík patria:
- ovocie - marhule, banány, kivi, pomaranče a ananás
- zelenina - listová zelenina, mrkva a zemiaky
- chudé mäso
- celé zrniečka
- fazuľa a orechy
Väčšina ľudí prijíma dostatok draslíka vyváženou stravou. Pokiaľ máte nízku hladinu draslíka môžete užívať minerál vo forme doplnkov. Ak máte závažný nedostatok, možno budete potrebovať intravenóznu (IV) liečbu.
zdroj: healthline.com, medicalnewstoday.com