Jód - NOW Foods

Jód je nevyhnutný minerál, čo znamená, že vaše telo ho potrebuje pre správne fungovanie a telo si ho nemôže samo vyrobiť - musíme ho prijímať stravou alebo prostredníctvom doplnkov výživy. Jód je prítomný v potravinách, ale jeho množstvo je ťažké určiť. Väčšina ľudí musí pravidelne používať soľ obohatenú o jód, aby získala jeho dostatočnú dávku.

Nedostatok jódu vedie k nízkym hladinám hormónov štítnej žľazy, čo môže mať za následok hypotyreózu. Tento problém sa môže vyskytnúť aj u dojčiat a veľmi malých detí, ale je to neobvyklé. Nedostatok jódu v strave patrí medzi hlavné príčiny kognitívnych a vývojových porúch, ktorým sa dá predísť v mnohých častiach sveta. Jód môže okrem produkcie hormónov štítnej žľazy tiež hrať úlohu vo fyzických funkciách, ale dôkazy nie sú úplne jasné.

Zdravotné účinky jódu

Jód je dôležitou súčasťou hormónov štítnej žľazy, čo je jeho najdôležitejšia funkcia. Štítna žľaza vytvára z hormónov štítnej žľazy tyroxín (T4) a trijódtyronín (T3), ktoré obidva obsahujú jodid (forma jódu).

Jód sa konzumuje orálne (ústami) a rýchlo sa vstrebáva v žalúdku a tenkom čreve. Cestuje krvnou cestou a odtiaľ sa na ňu viažu jódové receptory (umiestnené v štítnej žľaze), ktoré ju prijímajú.

T4, ktorý obsahuje štyri molekuly jodidu, je neaktívny prekurzor aktívneho hormónu štítnej žľazy T3, ktorý obsahuje tri molekuly jodidu. To znamená, že potom, čo štítna žľaza produkuje T4 a uvoľňuje ho do krvi, sa premieňa na T3, ktorý interaguje s väčšinou buniek tela.

Aktívny hormón štítnej žľazy T3 funguje prakticky v každej bunke a orgáne v tele reguláciou metabolizmu, využívania energie, rastu a opravy.

Nedostatok jódu

Najvýraznejšie následky nedostatku jódu zahŕňajú poruchy produkcie hormónov štítnej žľazy, ktoré majú za následok príznaky ochorenia štítnej žľazy. Ak máte nízku hladinu jódu, príznaky dysfunkcie štítnej žľazy sa môžu vyvinúť v priebehu niekoľkých týždňov a zahŕňajú rôzne ochorenia:

Hypotyreóza (nízka funkcia štítnej žľazy)

Neadekvátny príjem jódu zabraňuje telu vytvárať dostatok hormónov štítnej žľazy. To môže spôsobiť rôzne príznaky vrátane prírastku hmotnosti, zníženej energie, ospalosti, problémov so sústredením, depresie, zápchy, neustáleho pocitu chladu, menštruačných nepravidelností a problémov s hladinou cukru v krvi.

Detská hypotyreóza

Deti s nedostatkom jódu môžu mať rovnaké príznaky ako dospelí. Príznaky môžu byť jemné a postupné, vrátane pomalého fyzického rastu, problémov s náladou, problémov so sústredením a problémov s učením.

Struma

Ak nedostatok jódu vedie k nízkym hladinám hormónov štítnej žľazy, vaša hypofýza vytvára nadbytok hormónu stimulujúceho štítnu žľazu (TSH), aby kompenzoval nízku hladinu hormónov štítnej žľazy. TSH normálne stimuluje štítnu žľazu k produkcii a uvoľňovaniu T4 a T3. Nadbytok TSH nadmerne stimuluje štítnu žľazu. V reakcii na to sa štítna žľaza zväčšuje, napriek tomu však nemôže adekvátne fungovať pri nedostatočnom množstve jódu. Táto zmena sa označuje ako goiter.

Vrodená hypotyreóza

Nedostatok jódu u dojčiat sa zisťuje skríningovými testami novorodencov. Tento stav môže spôsobiť, že deti budú mať problémy s jedením, slabým svalovým tonusom alebo srdcovými problémami - niekedy to nemusí spôsobiť vôbec žiadne príznaky. Aj keď existujú ďalšie príčiny, u novorodencov narodených matkám, ktoré mali počas tehotenstva nízky príjem jódu, sa môže vyvinúť vrodená hypotyreóza. Tento stav sa môže zlepšiť, ak kojenci prijímajúdostatok jódu v strave. Ak sa tak nestane, hrozí im riziko vzniku porúch učenia a fyzického rastu v dôsledku nedostatočnej funkcie štítnej žľazy.

Predpokladá sa, že nedostatok jódu môže súvisieť aj s ochorením prsníkov, žalúdočnými problémami a problémami s kosťami, tieto obavy však neboli overené.

Goitrogény

V niektorých situáciách nemusí jód fungovať tak, ako by mal, ak goitrogény interferujú s absorpciou jódu v štítnej žľaze.

Goitrogény sú potraviny a látky, ktoré konkurujú príjmu jódu v štítnej žľaze, čo v konečnom dôsledku bráni správnej produkcii hormónov štítnej žľazy.
Niektoré goitrogény zahŕňajú brokolicu, kapustu, karfiol, kel a jahody. Ak máte normálnu funkciu štítnej žľazy a príjem jódu, nemusíte sa obávať, že by tieto potraviny spôsobovali nedostatok jódu.

Odporúčané dávkovanie jódu

Jód sa pridáva do kuchynskej soli, ktorá je označená ako „jodizovaná soľ“. Pretože hormóny štítnej žľazy sa produkujú nepretržite, musia všetky deti a dospelí pravidelne konzumovať jód. Tehotné ženy potrebujú vyššie množstvá na podporu vyvíjajúceho sa dieťaťa. 

Odporúčaný príjem jódu:

  • 90-130 mikrogramov denne pre deti (v závislosti od veku)
  • 150 mikrogramov denne pre dospelých (a dospievajúcich od 14 do 18 rokov)
  • 220 mikrogramov denne pre tehotné ženy

Meranie hladín jódu

Hladina jódu sa nemeria v krvi, ale  v moči. Normálne koncentrácie jódu v moči sa pohybujú medzi 100 a 200 mikrogramami na liter. Hodnoty nižšie ako 20 mikrogramov na liter naznačujú nedostatočný príjem jódu.

Bežné zdroje jódu

Soľ: jodizovaná soľ obsahuje v priemere 45 mikrogramov jódu na gram. Táto koncentrácia sa môže líšiť v závislosti od výrobcu. Presné množstvo nájdete v nutričných informáciách štítku.

Potraviny: jód je súčasťou morských plodov. Ryby a morské riasy sú najbohatšie potraviny na jód - jedna porcia rýb obsahuje asi 90 mikrogramov jódu a jedna porcia morských rias obsahuje asi 200 mikrogramov jódu. Okrem týchto zdrojov medzi potraviny s vysokým obsahom jódu patria napríklad aj fenikel, topinambury, kravské mlieko, vajcia a hrozienka.

Doplnky výživy: doplnky sa líšia obsahom jódu. Konkrétne množstvo jódu nájdete na štítku. Ak užívate akýkoľvek druh vitamínov alebo doplnkov, nezabudnite o tom informovať svojho lekára. Ak máte zdravotné ťažkosti - nepužívajte doplnky predtým, ako sa poradíte so svojím lekárom.

zdroj: verywellhealth.com, uvzsr.sk