Semienka a obilniny pre zdravie

Semená sú energetickými zdrojmi mono- a polynenasýtených tukov, vlákniny, bielkovín, vitamínov a minerálov.

Pretože semená sú tak bohaté na živiny, nemusíte ich konzumovať veľa, aby ste z nich získali úžitok. Presná veľkosť porcie sa líši podľa toho, aký druh semienok konzumujete, ale dobrým všeobecným pravidlom je zamerať sa na 200-kalorickú porciu (asi 2 polievkové lyžice) denne.

Každé druh semienok má mierne odlišný nutričný profil, takže konzumácia širšieho sortimentu vám poskytne najväčšiu rozmanitosť výživných látok.

Plus: Ľudia s alergiou na orechy sú často schopní tolerovať semená.

Chia semienka

CHIA semienka sú významným zdrojom proteínov, kvalitných sacharidov, tukov, z ktorých má kľúčové zastúpenie nenasýtená mastná kyselina omega-3 a vláknina. Semienka ďalej obsahujú veľké množstvo antioxidanov, vápnik - 5x viac vápniku než je v kravskom mlieku.

Okrem toho semienka obsahujú železo, zinok, draslík, magnézium, fosfor a ďalšie dôležité živiny ako vitamíny A, B, C a E.

Chia semienka sú schopné významne znižovať hladinu cukru v krvi, pretože napomáhajú predlžovať proces premeny skonzumovaných cukrov na glukózu.

Pozrieť v eShope >


Goji (kustovnica čínska)

Goji predstavuje ovocie s najvyšším podielom bielkovín. Obsahuje 18 rôznych aminokyselín, vrátane všetkých 8 esenciálnych, ktoré si telo nedokáže vytvoriť samo. V tomto zmysle je táto rastlina unikátom, neexistuje na svete inej rastliny, presnejšie povedané plodu, ktorý by bol taký bohatý na bielkoviny. Spomedzi všetkých rastlín na svete mu patrí aj prvenstvo ako plodu s najvyšším obsahom karotenoidov, t.j. pigmentov, ktoré dodávajú zelenine i ovociu pestré farbenie, a to nielen červené, ale aj žlté či sýtozelené. Karotenoidy sa vyznačujú silnými antioxidačnými vlastnosťami, znižujú aj riziko srdovocievnych ochorení a výskyt rakoviny, najmä pľúc a žalúdka.Vďaka vysokému obsahu antioxidantov goji  výrazne posilňuje imunitný systém a spomaľuje proces starnutia.

Pozrieť v eShope >


Tekvicové jadierka

Tekvicové jadierka obsahujú nenasýtené mastné kyseliny – omega-3. Sú vhodným zdrojom vitamínu A, E a kyseliny listovej. Obsahujú radu minerálov: zinok, vápnik, železo, fosfor, mangán, meď, selén, draslík, fytosteroly - rastlinné estrogény.

Pozrieť v eShope >


Quinoa biela

Quinoa pochádza z Južnej Ameriky, kde sa pestovala až do výšky 4000 metrov. Pre staré juhoamerické civilizácie bola po zemiakoch, druhou najdôležitejšou plodinou. Inkovia ju volali matka všetkých obilnín. Americká NASA s ňou vzhľadom k jej špeciálnym vlastnostiam počíta ako s jednou zo základných potravín pre vesmírne lety s ľudskou posádkou.

Pozrieť v eShope >